Nu krävs investeringar för att trygga jobb och kvalitet

I dag presenterade Konjunkturinstitutet, KI, en dyster prognos för den svenska ekonomin och spår att hela 250 000 människor tvingas ut i arbetslöshet det närmaste året. 

KI föreslår kraftiga stimulanser till Sveriges kommuner och landsting för att dämpa arbetslösheten. Åtta miljarder kronor i år och 50 miljarder kronor nästa år.  KI:s förslag ligger i linje med det stimulanspaket som Socialdemokraterna presenterade i februari. Mer pengar till välfärdsektorn för att trygga jobb och kvalitet.

Tyvärr avfärdar statsminister Fredrik Reinfeldt KI:s medicin i en Eko-intervju i Sveriges Radio. Regeringens passivitet spär på krisens effekter.

– Passiviteten leder till ökad arbetslöshet och sämre offentliga finanser, säger Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros.

För Ulricehamns del ser skatteprognoserna också dystra ut. Som det ser ut nu kommer kommunens intäkter i form av skatter och bidrag att bli 19 miljoner mindre än budgeterat.

Socialdemokraterna i Ulricehamn har lyft frågan med den borgerliga majoriteten att skyndsamt tillskriva regeringen om ökade statsbidrag för att öka trycket på regeringen att agera – allt för att kunna trygga jobb och kvalitet.  Tyvärr föll förslaget inte i god jord.

Annonser

7 thoughts on “Nu krävs investeringar för att trygga jobb och kvalitet

 1. Jag tror inte på att regeringen kan rädda Ulricehamn ur budgetunderskott. Jag tror mera på att var och en gör en egen privat insats för att
  stärka budgeten. Vill man förändra världen då är det i huvudsak sig själv man skall arbeta med.
  Det finns en enorm kraft i varje människa, nu måste vi ta fram all kreativitet vi har och ordna
  upp vår gemensamma ekonomi. Att gnälla som barnungar om pengar hos Reinfeldt lär bara flytta
  problemen ännu längre fram i tiden

 2. @Kjell Arvidsson
  Du har helt rätt Kjell, den borgerliga regeringen kan inte rädda någon kommuns underskott, inte något landstings underskott och verkligen inte Sveriges underskott. Politik kan inte påverka samhällsutvecklingen utan det är bara markanden som kan lösa dessa problem. Du kan väl se till att ge varje människa ett jobb så att kraften som du skriver om kan tas tillvara, för det är väl inget som du tror att politiken kan ha något att göra med. Snälla du, kan du inte läsa vad du självskriver och vara lite självkritisk.

  @ Mattias
  Bra skrivet som vanligt. Glöm inte att alltid länka till jobbävningen. http://bloggar.se/om/jobb%E4vning

 3. Ping: Jobbkrisen rullar vidare | Arvidfalk.se

 4. Jag tror inte på att markanden kan lösa dom problem som vi står inför nu. Vi föds alla lika egoistiska som AMF direktörerna. Det är det vi måste ändra på. Inget politiskt parti fixar det

 5. Det finns en gammal nationalekonomisk sanning som Reinfeldt och hypermarknads ekonomen Borg struntar i. Nämligen den att staten skall minska på utgifterna under en högkonjunktur genom att bla. inte genomföra sänkningar av skatter, inte öka utgifter och investeringar för staten utan spara för att inte bidra till en överhettning av marknaden. Under en lågkonjunktur skall staten där emot minska skattetrycket på de med minst resurser för de kommer att konsumera en större del av sin disponibla inkomst. Öka statliga investeringar till exempel i infrastruktur och stimulera kommunal/investeringar för att få fart på hjulen i ekonomin.
  Med facit i hand har den nuvarande regeringen gjort tvärt emot vad de borde gjort enligt nationalekonomiska teserna.
  Så jag ger Mattias 100% rätt i att statsbidragen borde öka till kommunerna för att mildra sviterna av lågkonjunkturen. Mer pengar till kommunerna skulle innebära att färre eller i bästa fall inga kommunalanställda skulle minsta arbetet.
  Självklart kommer marknaden att reglera sig själv och en högkonjunktur kommer, men frågan är bra hur djup man låter krisen på marknaden bli. den nu varande regeringen vill att många skall bli drabbade mer än vad som skulle vara nödvändigt.

 6. staten har inga pengar att ösa ut. Staten har redan en skuld på över 1000 miljarder.
  Att lägga ytterligare bördor på kommande generationer är vidrigt dumt.
  Se hur det gick i Jugoslavien när man var tvungen att reda ut Titos affärer

 7. @Kjell Arvidsson
  Nä klart inte saten har något kvar att ös ur då regeringen tömde kassakistorna i under högkonjunkturen för att sänka skatterna för de stackars miljardärerna som haft det svårt under flera år tionden med förmögenhets skatter och inkomstskatter. För att säkre ställa bonussen pensionen för de statliga direktörerna. Men om de hållit i gen på fjäske slantarna till höginkomsttagarna under de goda åren hade det funnits slantar till kommuner och ”kärnan i välfärden” nu.
  För den delen är det vi 70 talister som får betala 40 talisternas räkmacke surfande genom livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s