Bra, men för lite – och för sent

Sverige är inne i en brant ekonomiskt utförsbacke. Dagligen drabbas människor av varsel och arbetslöshet. Arbetsförmedlingen varnar för att en halv miljon arbetslösa nästa år. Många Ulricehamnare är idag oroliga över sin framtid.

Idag presenterade regeringen det ekonomiska stöd till kommuner och landsting som kommer att finnas med i vårpropositionen som läggs inom kort. Det handlar om sju miljarder kronor. Det är positivt. Det ger Ulricehamns kommun 12 miljoner kronor mer i ökade statsbidrag nästa år. Men tyvärr är det alldeles för lite – och för sent. Det säkrar inte jobben och kvaliteten inom välfärdssektorn.

Regeringen sänkte så sent som i januari skatterna – mest för dem som tjänar mest – med sammanlagt 15 miljarder kronor. Jag menar att de pengarna hade gått att använda mycket mer rättvist och framåtsyftande.

Konjunkturinstitutet, KI, föreslog nyligen ökade statsbidrag i storleksordningen 12 miljarder kronor för att trygga jobben. Och att pengarna skulle investeras redan i år. Nu spår KI att mellan 10 000-15 000 jobb i välfärdssektorn är i fara. Redan nu varslar var tredje kommun. I Ulricehamns kommun finns ett anställningsstopp. 

Och sedan budgeten för 2009 lades har prognoserna över skatteintäkterna skrivits ned med ungefär 30 miljoner kronor. Och i takt med att fler av oss tvingas ut i arbetslöshet minskar skatteintäkterna än mer.

Samtidigt har regeringen trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan. Det märks nu också när antalet människor som tvingas söka försörjningsstöd – socialbidrag. I Ulricehamn har antalet socialbidragstagare ökat med 40 procent det senaste halvåret.

Orättvisa är inte lösningen. Jag menar att det nu krävs investeringar i nya jobb och i framtidstro för att kunna vända utmaningar till möjligheter.

Annonser

3 thoughts on “Bra, men för lite – och för sent

 1. Du har helt rätt Mattias. Orättvisa är inte lösningen och det tror jag inte att någon anser. Arbetslinjen som aliansen står för tror jag personligen är rätt väg att gå. Sedan gäller det att vi i vår kommun gör så mycket som möjligt för att underlätta för våra arbetslösa att komma tillbaka till arbete. Att vi kan få våra lokala företag att förbli välmående så att de nyanställer och framför allt inte säger upp fler. Det är tillsammans vi driver kommunen vidare, inte på var sin flank.

  Hoppas att allt är väl!
  /Lars

 2. Fler människor i världen och även i landet Sverige samtidigt som de flesta arbetsplatser får mer och mer modern teknik som i sin tur gör att färre personer behövs.Tror man då i sin enfald att alla i en framtid kan ha ett arbete !?.Annars kan man ju slänga pengarna i sjön och låta AMS skaffa såkallade jobb coachar som i sin tur inte behäver vara arbetslösa.För just nu när allt detta infinner sig så har somliga fått för sig att alla fortfarande kan ha en sysselsättning i denna värld.SVAR – DET KAN DOM INTE LÄNGRE MED NUVARANDE SYSTEM DÄR MAN FORTFARANDE ENVIST KÄMPAR PÅ I ANDAN ATT OM DET GICK FÖR HUNDRA ÅR SEDAN SÅ FUNGERAR DET IDAG OCKSÅ !?.

 3. så länge egoismen regerar denna världen så kommer arbetslöshet att finnas.
  Det har aldrig varit brist på arbete i världen.
  Det är inte brist på arbete och det kommer inte heller att bli mindre att göra.
  Det som saknas är kreativt tänkande, generositet
  och ett anständigt ledarskap som inte huvudskligen funderar på att berika sig själva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s