S sträcker ut hand till borgerligheten i Sjuhäradsbygden

Debattartikel publicerad i Borås Tidningen den 3 maj.

Den prognos som presenterades av Sveriges kommuner och Landsting (SKL) den 23 april innebär att konsumtionsutrymmet minskar med ytterligare 8 miljarder kronor per år jämfört med februariprognosen.

Och trots att SKL är mer optimistisk än regeringen i sina prognoser är det ändå dystra besked för Sjuhäradsborna.  Som exempel kan nämnas att för Ulricehamnarna innebär det 17 miljoner kronor och för Boråsarna 54 miljoner kronor i minskade skatteintäkter, det vill säga mindre pengar som ska finansiera vår gemensamma välfärd. Naturligtvis har detta att göra med den pågående jobbkrisen. 

Under 2009 har över 7000 personer varslats om uppsägning, 105 800 personer är idag anmälda som arbetsökande jämfört med 88200 i mars 2008 i vårt län. Regeringens egen expertmyndighet Konjunkturinstitutet (KI) bedömer att 250 000 jobb försvinner fram till slutet av 2010. Industrin drabbas hårdast, där försvinner var sjätte jobb. Tyvärr drabbas ungdomarna värst. Sverige har i dag Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. I Sjuhärad är nu ungdomsarbetslösheten över 10 procent. Och allt fler tvingas nu söka försörjningsstöd. Sverige och Sjuhärad befinner sig i en allvarlig kris.

 Det finns ingen naturbunden nödvändighet som tvingar Sverige in i den branta utförsbacke vi nu befinner oss i. Jobbkrisen riskerar nu med största sannolikhet att bli en välfärdskris. Seriösa ekonomiska bedömare har precis som Socialdemokraterna efterlyst kraftfulla ekonomiska incitament för kommunerna. Bland annat har KI efterlyst extra anslag till kommunerna på minst 3 miljarder kronor redan i år och upp till 10 miljarder kronor 2010. Allt för att rädda välfärdsjobben med bland annat lärare, pedagoger och sköterskor och säkra kvaliteten och arbetsmiljön inom välfärdssektorn.

Vi kan konstatera att regeringen Reinfeldt valt att prioritera bort investeringar i nya jobb och välfärden och till förmån för skattesänkningar – mest för dem som tjänar bäst. I år lånar finansminister Anders Borg till och med pengar för att kunna sänka skatterna. Men det blir inga pengar till kommunerna 2009. Och nästa år får Sveriges kommuner nöja sig med sammanlagt 5 miljarder kronor. Klyftorna ökar och dörrar stängs för människor. Orättvisor är inte lösningen på Sveriges problem.

 När Sjuhärad befinner sig i en så allvarlig situation är det nödvändigt att kunna se bortom partipolitiska blockgränser och arbeta tillsammans för Sjuhäradsbornas bästa. Vi sträcker i och med det här ut en hand till borgerligheten i Sjuhärad.

 Vi Socialdemokrater i Sjuhärad vill vända utmaningar till möjligheter och är beredda till konstruktiva samtal i syfte att gemensamt ta fram ansvarsfulla förslag så att vi tillsammans kan vi uppvakta regeringen med väl förankrade förslag på investeringar. 

 Vi känner en stor oro men också ett stort ansvar för jobben, utbildningen och för välfärden i Sjuhärad och anser att det nu krävs kraftfulla investeringar. Allt för att säkra jobb, kompetens och kvalitet. Vi fokuserar på Sjuhäradsborna bästa. 

Mattias Josefsson, Ulricehamn

Claes Redberg, Tranemo

Pelle Pellby,  Mark

Christer Forsmark, Vårgårda

Stefan Carlsson, Svenljunga

Peter Rosholm, Bollebygd

Birgitta Larsson, Herrljunga

Jana Nilsson, Varberg

Ulf Olsson, Borås

One thought on “S sträcker ut hand till borgerligheten i Sjuhäradsbygden

  1. Kyrkan pratar om Jesu försoning men tror på
    Mose hämd. Politiker pratar om jämlikhet men berikar sig själva. Vårt schizofrena samhälle
    beskrivs väldigt bra i George Orwells bok 1984
    där storebror bestämmer allt i minsta detalj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s