Verkligheten avslöjar Sd – gång på gång

Sverigedemokraterna (Sd) med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen har, med Dansk Folkeparti som förebild, arbetat hårt för att tvätta bort partiets främlingsfientliga stämpel i idédokument och bilden av partiet. Men gång på gång avslöjas hur många av partiets medlemmar står för betydligt mer extrema åsikter än den bild som partiet försöker förmedla. Så sent som förra året avslöjade tidningen Expo och Expressen Sverigedemokrater som stöder nazistiska organisationer. Under våren avslöjade P1:s Kaliber om hur Sverigedemokrater sjunger nidvisor och hur de rasistiska skämten haglar när medlemmar samlas.

Den bild Kalibers program ger bekräftas också av flera tidigare medlemmar i Sd. Avhoppare, Leo Sundberg, beskrev Sd så här i Sydsvenskan den 1 april i år.

”Jag upplevde Sverigedemokraterna som ett gnälligt kafferep där man mest snackade skit om olika invandrargrupper eller socialdemokraterna. En partimedlem sade att kurder var brottsliga för att det låg i blodet. Att mångkultur bara fungerar om man har en kalasjnikov riktad mot kurderna. Samma kvinna sade att Hitlers grundidé var bra.”

Tommy Funebo tillhörde under många år den innersta kretsen av Sd. Han beskriver Sd som ett mycket slutet parti där många medlemmar är helt omedvetna om hur partistyrelsen fungerar.

Jag har i egenskap av informatör själv intervjuat avhoppare som förmedlar en liknande bild. Jag har också erfarenhet av att utesluta medlemmar ur fackförbundet Metall på grund av att de inte ställde upp på förbundets syn på alla människors lika värde. Allvarliga hotelser tvingade förbundet att under en tid ha nära kontakter med säkerhetspolisen, Säpo.

Annonser

3 thoughts on “Verkligheten avslöjar Sd – gång på gång

  1. Du har helt rätt Mattias. SD försöker bli rumsrena och använder populistiska argument för att att uppnå sina mål. Osavsett partitillhörighet är det otroligt viktigt att alla etablerade partier sätter ner foten och motverkar en återupprepning av historien. I kristider tvingas vi alla till val och prioriteringar som kan kännas svåra och det är lätt att söka sig en syndabock. Alla människors lika värde och en solidarisk syn på mänskligheten får inte förvandlas till kortsiktiga ekonomiska möjligheter för några få. Se gärna prof. Hans Roslings kommentarer om utvecklingsländer på youtube. Skrev själv en kommentar till SD i UT i höstas; http://ulrikainsweden.blogspot.com/2008/10/fighting-racism-and-ignorance-in-small.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s