Sänk ögonbrynen och ha en trevlig sommar, Högborn

Det är inte fel att höja skatten tillfälligt, konstaterar Bo Högborn i sin spanarspalt i senaste numret av tidningen STT.  Hans spaning är i många delar klarsynt och han ställer sig frågande till varför majoriteten inte ens nämner en skattehöjning som ett alternativ för att lösa kommunens ekonomiska situation.

Högborn missar dock en central frågeställning vad det gäller majoritetens preliminära budget – som i realiteten inte är en budget utan ett sparkrav på sammanlagt närmare 5 procent. Deras budget anger ingen färdriktning.

I goda tider när skatteintäkterna ökar kan vi politiker ge nämnder mer pengar för att förbättra vår gemensamma välfärd.  Allt kan dock inte förbättras – inte på en gång. Vardagens brister och politiska visioner ligger till grund när politikerna ska prioritera. En sådan prioritering talar tydligt om för folket och för anställda vilken färdriktning kommunen ska ha.

Att peka ut färdriktning blir än viktigare när ekonomin tryter. Då sätts ledarskapet på prov. Att leda ett fotbollslag i framgång – eller ett företag – kan vem som helst. Det är nu det gäller att vara tydlig med att tala om vad som ska prioriteras och vad som är mindre viktigt utifrån givna ekonomiska förutsättningar. Det gör inte majoriteten.

Hur hanterar man som lagspelare ett underläge när lagledaren inte vågar, eller kan, tala om hur vi ska vända till vinst. Ska alla ha sin egen taktik och springa åt varsitt håll?

Vardagens brister och politiska visioner borde få en än större betydelse i dessa tider. Nu vältras ansvaret för laget som helhet över på spelarna – tjänstemännen. Och det är mycket olyckligt. Risken är uppenbar att det uppstår en huggsexa mellan förvaltningar för att se till att man kan behålla så mycket pengar det bara går.

Bo Högborn verkar i stora delar tycka bättre om oppositionens alternativa budget. Han höjer dock på ögonbrynen över att vi vill sänka taxorna inom äldreomsorgen för att kompensera för regeringens orättvisa skattesänkningar. Han frågar sig om det om kommunerna verkligen ska kompensera för riksdagsbeslut.

Men även vår investering i arbetsmarknadsåtgärder på 6 miljoner kronor för att hjälpa dem av oss som drabbas av arbetslöshet – är en kompensation för regeringens orättvisa politik. Regeringen har monterat ned stora delar av den yrkesinriktade arbetsmarknadspolitiken. Och i vårpropositionen kom regeringen med 400 komvuxplatser. Det ska jämföras med Kunskapslyftet under 1990-talet. När regeringen inte tar ansvar så måste kommunerna göra det – vi måste kompensera för den orättvisa politik som riksdagen beslutar om.

Och trots att Sveriges kommuner och landsting, Konjunkturinstitutet, regeringens egna experter i det Finanspolitiska rådet föreslagit att regeringen ska skjuta till mer medel till kommuner och landsting i år och betydligt mer nästa är, vägrar regeringen att ta till sig av kritiken. Så egentligen är hela vår skattehöjning på 75 öre en kompensation till ulricehamnarna för att säkra välfärdsjobben och bra kvalitet.  

Ulricehamn är ingen isolerad ö utan vi påverkas av vår omvärld och riksdagsbesluten. Vi måste förhålla oss efter det. Sett ur det perspektivet kan Högborn sänka ögonbrynen igen och ha en riktigt trevlig sommar!

Annonser

2 thoughts on “Sänk ögonbrynen och ha en trevlig sommar, Högborn

  1. Socialdemokrat stavas med o men här på bloggen dyker ordet såsse upp lite här och var. Varför inte sosse? Det uttalas ju inte ens såsse! Att stava sosse såsse är lika knasigt som att skriva Jåsefsson. Eller?

  2. Roy,
    ”såsse” är mest en rolig grej som jag fångade upp för ett tiotal år sedan när jag läste Guillous Ondskan.
    hälsar Jåsefsson=)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s