Dags att ta ansvar – dags för aktiv arbetsmarknadspolitik

Sverige har bland Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Och det är dags att ta frågan på allvar och skrota regeringens “jobbgaranti för unga”. Den har misslyckats. Ungdomar tvingas att vänta allt för länge innan aktiva åtgärder sätts in och allt för få får utbildning eller praktikplatser. Av drygt 35 000 inskrivna i jobbgarantin för ungdomar deltog 2 procent i utbildning och endast 5 procent i praktik.

Idag presenterades en rad framåtsyftande jobbförslag på Almedalen. Socialdemokraternas Thomas Östros som presenterade “jobbstart för unga”. Förslaget innebär att aktiva åtgärder sätts in från dag ett och ger möjlighet till jobb, utbildning och praktik. Det förutsätter en aktiv arbetsmarknadspolitik med fler platser inom bland annat yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, lärlingsutbildningar, kvalificerad yrkesutbildning och komvux.  Socialdemokraterna har tidigare presenterat 50 000 fler utbildningsplatser än regeringen. Bara för Västra Götalands län innebär det 7 500 platser.

Efter ett års arbetslöshet ska nästa steg ta vid Utbildningsstarten i Östros förslag. Det innebär en rätt och skyldighet att delta i yrkesinriktad utbildning med praktik på arbetsplatser, enligt dansk modell.

Koppla ihop detta med LO:s rapport ”Arbetsmarknadspolitik i kristid” som efterlyser en bred utbildningssatsning a la 1990-talets kunskapslyft och IF Metall som öppnar för att diskutera praktik och utbildningsplatser inom ramen för den kommande avtalsrörelsen.

Sammantaget ger det helt andra förutsättningar för så väl individen, som kommuner, landsting och näringslivet – ett näringsliv som idag är starkt kritiskt till regeringens jobbpolitik.

För Ulricehamns och oppositionens del skulle det innebära att den breda investering i arbetsmarknadsåtgärder på sammanlagt 6 miljoner kronor som vi presenterade i vår preliminära krisbudget i maj inte skulle behöva bli så omfattande. Därmed skulle det finnas utrymme att omvärdera skattehöjningen på 75 öre som vi föreslår för att kunna ta ansvar för Ulricehamn.

Annonser

One thought on “Dags att ta ansvar – dags för aktiv arbetsmarknadspolitik

  1. Det som är problemet med arbetslösinsatser på lokal nivå är att alla instanser jobbar med sitt men det finns ingen som har ett övergripande ansvar eller binder samman allt (stuprör överallt). Nätverk och samarbete i all ära men för den enskilde individen är det svårt att få en individuellt anpassad plan utefter dennes behov. Studievägledaren ger information om studier fram tills dess att man tar studenten, arbetsförmedlingen ger info om jobb i trakten eller jobb som finns i den nationella/ utlands databasen. Utomlands har inte arbetsförmedlingarna samma roll som här så vill man söka jobb utomlands så finns det inte mycket stöd att få lokalt. Detsamma gäller alla andra möjligheter till lärlingsplatser, folkhögskolor och andra praktiska utbildningar som finns världen över. Ingen har eller tar något ansvar att informera om dessa möjligheter. Det saknas en internationell dörröppnarfunktion för ungdomar! Varför skall vi behålla ungdomarna här när vi inte har några jobb att erbjuda och då företagen varslar personal. De kan ju omöjligt ställa upp och ta in praktikanter när de samtidigt låter folk gå! Om kommunen tar ett ansvar för sina ungdomar så hjälper de dem ut i arbetsliv eller till studier. Gör vi detta bra så återvänder de en dag eller så sprider de positiva kommentarer om staden som kan leda andra hit på sikt.
    Visst är det bra att man kan skapar lärcentras lokalt men ibland finns det jättebra lärcentras i grannkommuner eller i andra regioner som vi inte ens känner till. Det behövs alltså även förbättrad kunskap bland de personer som jobbar med arbetsmarknadsåtgärder för samhället har förändrats så mycket de senaste 10 åren.
    Det behövs pengar till att minska ungdomsarbetslösheten men man måste veta var man skall pumpa in pengarna och vilka utbildningar som behövs i morgondagens samhälle och i dagsläget är jag osäker på om vi fullt ut vet detta! Oavsett politisk inriktning så måste något göras och kanske bör vi börja här och testa nya vägar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s