Nu riskerar jobbkrisen vältras över i en välfärdskris

Medan den branta utförsbacken inom industrin håller på att bottna och varslen minskar, ökar varslen i kommunerna. Värst drabbade är Västra Götalands län, rapporterar Sveriges Radio Ekoredaktion. Därmed är risken uppenbar att finanskrisen, som blev en jobbkris, nu även blir en välfärdskris. Tyvärr verkar det som om jag blir sannspådd efter min varning vid mitt första Första maj-tal som oppositionsråd i Ulricehamns kommun.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, det finanspolitiska rådet, Konjunkturinstitutet och en samlad opposition har gång på gång krävt mer resurser till kommuner och landsting.

Men regeringen Reinfeldt vägrar att ge ordentligt stöd. Istället prioriteras sänkta skatter. I år till och med lånar finansminister Anders Borg pengar för att kunna sänka skatterna– mest för dem som tjänar bäst.

Än så länge har Ulricehamns kommun inte varslat någon välfärdsarbetare. Men eftersom kommunen har ett anställningsstopp förlängs inga korttidsanställningar. Det betyder att färre händer tvingas göra mer.

I Ulricehamn har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet krävt att vi skyndsamt ska skriva till regeringen om ytterligare medel. Tyvärr har intresset varit svalt.  Vi har också lagt fram ett jobbpaket för att säkra jobb, kompetens och kvalitet långsiktigt Ulricehamns kommun.

Annonser

One thought on “Nu riskerar jobbkrisen vältras över i en välfärdskris

  1. Förr eller senare kommer uppsägningarna inom välfärdssektorn. Sedan slår det direkt mot kvalitén i välfärden. Sedan får vi se hur vissa betalar sig till bättre kvalitét än andra. Klyftorna ökar än mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s