Ulricehamn behöver sätta jobben först

Insändare Ulricehamns tidning den 7 juli.

Ulricehamn har goda förutsättningar. Här finns många bra företag och kunnig personal både inom näringslivet och inom välfärdssektorn. Men vi har en jobbkris.

Människor som tvingas söka försörjningsstöd måste vänta allt längre för att få ersättning, kunde vi läsa i lördagens UT(4/7). Kommunen tvingas nu koppla in en konsult för att avlasta socialsekreterarna. Och Ulricehamn är långt ifrån ensam om att ha fått problem, visar en undersökning som fackförbundet SKTF gjort.

Det är ett underbetyg till regeringen Reinfeldt. Vi ska komma ihåg att regeringen Reinfeldt – inte finanskrisen – har trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan och avvecklat stora delar arbetsmarknadsutbildningen.

–          ­­Resurserna på utbildningssidan är dimensionerade för högkonjunktur, konstaterar Leif Jansson, chef på Sandviken kommuns tillväxtförvaltning, i senaste numret av tidningen Dagens Arbete.

I Ulricehamn har flera företag – utan medverkan från regeringen Reinfeldt – fått sammanlagt 4,5 miljoner kronor i EU-medel för att kompetensutveckla personal. Men bland våra främsta konkurrentländer tar regeringarna större ansvar och investerar, tillsammans med företagen, i att utbilda personalen.

Sverige halkar efter och riskerar att förvandlas till ett industriellt u-land när konjunkturen vänder.

Socialdemokraterna sätter jobben först – i Sverige och i Ulricehamn. Vid kommunstyrelsens senaste möte presenterade jag för oppositionens räkning ett jobbpaket med två konkreta förslag för att få fler i arbete i Ulricehamn.

Den ena delen, en trestegsmodell, handlar om att kartlägga framtida behov hos kommunen, inventera den kompetens vi har idag och i ett tredje steg utbilda.

Den andra delen är att erbjuda kompetensutvecklingsplatser i kommunen för att hjälpa dem av oss som idag blir arbetslösa och för att väcka intresse för välfärdsjobb.

Vi vill i vårt förslag även skjuta till medel till den arbetsmarknadsenhet som bildades i Ulricehamns kommun i våras.

Förslagen gick inte igenom. Läs gärna mer på ulricehamnsbloggen.se och sök efter jobbpaket.

Ulricehamnarna förtjänar en rättvisare politik. Vi har lösningarna. Framgång kräver rättvisa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s