Hawaiipolitik kryddat med valfläsk

– Ge kommunerna ytterligare ett antal miljarder inför 2010 i form av ökade statsbidrag.

Det sa folkpartiledaren Jan Björklund i samband med sitt tal i Marstrand igår.

Ulricehamn, liksom de flesta av Sveriges kommuner, har det ekonomiskt tufft när skatteunderlaget sjunker. När 500 000 människor har trängts ut ur a-kassan på grund av den kraftigt höjda avgiften och nu tvingas söka försörjningsstöd ökar dessutom kommunernas utgifter.

Som Peter Andersson mycket riktigt tar upp i sitt inlägg så var Björlunds besked så sent som i juni under partiledardebatten att prioriteringar var det viktiga, inte mer pengar.

Frågan är vad som har fått Björklund att ändra uppfattning. För under sommaren kan det knappast ha kommit några ekonomiska signaler som inte var tydliga nog redan i vintras. Oppositionen och regeringens egna experter har hela tiden efterfrågat mer pengar till välfärden. Och redan nu har kommuner tvingats varsla om uppsägningar och skicka hem visstidsanställda.

Om Björklunds utspel blir verklighet är pengarna naturligtvis välkomna. Men det hade varit betydligt enklare med ett tydligt besked och en tydlig färdriktning långt tidigare istället för en Hawaiipolitik kryddat med valfläsk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s