Nu krävs att vi agerar för Ulricehamns bästa

Insändare Ulricehamns Tidning den 6 augusti.

Vi känner oro och starkt ansvar för ulricehamnarna och för kvaliteten inom välfärden. Trots att konjunkturnedgången är på väg att bottna kommer illavarslande signaler. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att 250 000 personer nu är utan jobb. Och i höst spår förmedlingen en anstormning, dels på grund av att många varsel träder i kraft och dels för att många som har sommarvikariat tvingas ut i arbetslöshet.

I Ulricehamn tvingas människor som söker försörjningsstöd vänta allt längre för att få ersättning, har vi kunnat läsa i UT i sommar. Kommunen tvingas nu koppla in en konsult för att avlasta socialsekreterarna. Och Ulricehamn är långt ifrån ensam om att ha fått problem, visar en undersökning som fackförbundet SKTF gjort.

Enligt tidningen Riksdag & Departement riskerar ytterligare 54 000 personer att bli utförsäkrade från Försäkringskassan och mista sin ersättning. Detta är inte bara en tragedi för individen utan också ytterligare ökad belastning för kommunerna.

Nu väcks oroliga och kritiska röster även inom de borgerliga leden på kommunnivå. Sju kristdemokratiska kommunpolitiker krävde på DN debatt den 5 augusti ytterligare medel till Sveriges kommuner. Sedan tidigare har borgerligheten i bland annat Skara, Vara och Skövde vågat ta ansvar och har krävt mer pengar till kommunerna.

I Ulricehamn föreslog oppositionen redan i mars att kommunen skulle uppvakta regeringen om ytterligare medel för att rädda kvalitet och välfärdsjobb. Dessutom sträckte samtliga socialdemokratiska kommunal- och oppositionsråd i Boråsregionen ut handen till sina borgerliga kollegor om konstruktiva krissamtal. Tyvärr föll inget av förslagen i god jord.

Inom kort sätter sig regeringspartierna i förhandlingar om budgeten för 2010. Folkpartiet har redan öppnat för mer pengar till kommunerna. Med starkt stöd underifrån kan förslaget få gehör. Därför ställer vi nu frågan igen till våra borgerliga politiker i Ulricehamn; Är ni beredda att göra vad ni kan och uppvakta regeringen om ytterligare medel för att trygga kvalitet och välfärdsjobb i Ulricehamn.

Mattias Josefsson, oppositionsråd (S)

Barbro Westermark, gruppledare (S)

Jan-Olof Sundh, gruppledare (V)

Ingegerd Borg, gruppledare (Mp)

Annonser

4 tankar om “Nu krävs att vi agerar för Ulricehamns bästa

 1. Det handlar vare sig i Ulricehamn eller i någon annan kommun om att uppvakta regeringen innan man har skalat bort onödiga kostnader som inte behöver tas i tider av kris. Hur ser det exempelvis ut med kommunens bidrag till den just på pågående Sjuhäradsfestivalen som är ett dokumenterat förlustbringande arrangemang. V:a Götalandsregionen har slantat in 250 000 kronor, hur mycket har U-hamns kommun bokstavligen kastat i sjön?

 2. Jag tycker också att vi ska vara varsamma med pengarna. Det håller jag fullt och fast med om. Men varsamhet gäller både inkomster och utgifter. I år lånar exempelvis finansminister Anders Borg pengar för att kunna sänka skatterna, snacka om att kasta pengarna i sjön. Det kalaset ska också betalas.

  Vad det gäller årets Sjuhäradsfestival är kommunens ekonomiska engagemang minimal. Å andra sidan är en festival (eller något annat evenemang) som aktiverar ungdomar i veckor i förväg i förberedelser, planering och ansvarstagande betydligt bättre och på sikt billigare än att ha helt sysslolösa ungdomar.

  Och det ska också sättas i relation till att Ulricehamn har relativt lite kultur- och fritidsutbud till den målgrupp som Sjuhäradsfestivalen vänder sig till.

 3. Sänkta skatter är inte något som med automatik är negativt ens i dåliga tider.

  När du skriver att kommunens ekonomiska engagemang i 7h-festivalen är minimalt, vad menar du exakt med det i pengar räknat? Om det bara handlar om att engagera ungdomar i något som kommunen bekostar borde det finnas många betydligt mer varaktiga aktiviteter som de kan ägna sig åt, eller hur?

 4. När vi pratar om att investera i olika saker, så tycker jag nog att en investering i en skattesänkning där de som tjänar bäst får mest är en dålig investering, speciellt i dåliga tider. Om du har en annan uppfattning är det okej för mig.

  Nu har jag inte siffrorna framför mig men minns jag inte helt galet består vårt engagemang av de timmar och material som vi i kommunen bistår med. Har för mig att det inte betalas ut något direkt ekonomiskt stöd över huvud taget, faktiskt.

  Låter som du har idéer om hur vi i kommunen kan utveckla ungdomsverksamheten. Vad sägs om att träffas? Jag lyssnar gärna till dina tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s