Kovändning ger kommuner mer pengar

I går presenterade Moderaterna sina krav inför budgetförhandlingarna med de övriga högerpartierna. Och överst på listan var mer pengar till Sveriges kommuner. Därmed står det klart att två partier är för höjda statsbidrag efter att Folkpartiets Jan Björklunds utspel förra veckan.

Då skrev jag:

”Frågan är vad som har fått Björklund att ändra uppfattning. För under sommaren kan det knappast ha kommit några ekonomiska signaler som inte var tydliga nog redan i vintras.”

I våras var det ett annat ljud i skällan, även från Moderaterna. Då var det regeringens egna experter, Sveriges kommuner och landsting och oppositionen som var ovarsamma och slösade med skattebetalarnas pengar när det pekades på behovet av ytterligare medel för att rädda kvalitet och välfärdsjobb.

Även om budgeten inte presenteras förrän den 21 september kan man redan nu konstatera att denna kovändning ger mer pengar till Sveriges kommuner. Frågan är bara hur mycket.  Men redan på torsdag kommer andra mycket viktiga siffror för Sveriges kommuner. Preliminärt presenterar SKL då sin senaste skatteprognos.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s