Regeringsexpert efterlyser jobbåtgärder

Arbetslösheten stiger kraftig i hela landet. I Ulricehamn är över 600 personer utan jobb. Det motsvarar 5,7 procent och är en ökning på långt över 100 procent på ett år.

Än värre ser det ut för ungdomarna. I Ulricehamn är 11,7 procent av ungdomarna mellan 18-24 år arbetslösa. Det är över snittet i både länet och riket där siffrorna är 11,2 respektive 10,2 procent.

Nu krävs krafttag mot arbetslösheten och för att vända utmaningar till framtidstro. Och visserligen kommer nu en satsning på arbetsmarknadsåtgärder på 8,4 miljarder kronor under två år men det är alldeles för lite. Det anser till och med regeringens expertrådgivare.

SvD:s Cecilia Axelsson konstaterar: ”Efter regeringsskiftet har volymerna på arbetsmarknadsutbildningen dragits ner kraftigt. Nu tillkommer 1 000 platser, något som både LO och professor Lars Calmfors, ordförande i regeringens finanspolitiska råd, tycker är för lite.”

Konjunkturinstitutet efterlyser en expansiv finanspolitik för att begränsa uppgången i arbetslösheten och rekommenderar ofinansierade reformer motsvarande 45 miljarder kronor för nästa år.

Moderaterna har redan sänkt skatterna med 85 miljarder kronor och skattesänkningen på 10 miljarder kronor nästa år ska sättas i relation till de 8,4 miljarder kronor som regeringen satsar på arbetsmarknadsåtgärder under två år.

Välfärden och jobben måste komma före sänkta skatter.  Socialdemokraterna har presenterat en rad förslag för att byta färdriktning för Sverige och vända utmaningar till möjligheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s