Bara bostäder får inte landsbygden att leva

Frågan om fler bostäder på landsbygden har väckts till liv den senaste veckan i Ulricehamn. Anledningen är två; dels beror det på en motion som två centerpartister lämnat in till fullmäktige och dels är det prognos som visar på ett minskat elevunderlag i flera samhällen runt om i kommunen fram till 2020.

Jag är för att hela kommunen ska leva. Och jag är för att bygga fler bostäder på landsbygden. Men inte huvudlöst. Det ska vara genomtänkt, analyserat och på sikt kunna bära sig självt ekonomiskt.

Att använda vårat kommunala bostadsbolag, Stubo, för att subventionera boende i ett eller flera samhällen under en längre tid är för mig otänkbart. Det betyder i så fall att andra boende i Stubo får betala en högre hyra för att kompensera upp Stubo:s förluster i andra ändan eller att skattebetalarna ska pynta in pengar för att hålla projektet igång. Båda lösningarna är för mig inget annat än två former av konstgjord andning som inte löser grundläggande strukturella problem. Låt oss se om vi inte kan lösa dem istället.

Kommunen har som ett övergripande mål att bli 25 000 invånare år 2020. Det är ett bra mål, lätt att ta till sig, förstå och acceptera.

I runda slängar fattas 2 200 personer för att vi ska nå målet. Vi behöver då ställas oss frågan vem är de 2 200 personer? Var finns de? Hur gamla är de? Vilka krav har de, på boendet, servicen och närmiljön? Vilka intressen har de? Vad skulle få dem att flytta till kommunen, Ulricehamn eller något av kommunens samhällen?

När vi vet det kan också vi också göra kalkyler på om det över huvud taget går att uppfylla kraven inom ekonomiska och praktiska ramar.

När allt är på plats och alla lampor lyser grönt kan vi skrida till verket. Kommunen kan då använda sitt kommunala bostadsbolag, Stubo, för att få igång bostadsbyggandet. Men bostadsbolaget ska göra sina marknadsmässiga beräkningar för att klara sin ekonomi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s