Inrätta utmärkelsen ”Årets by” i kommunen

Idag lämnade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gemensamt in motionen Inrätta utmärkelsen ”Årets by” i kommunen. Syftet är att uppmärksamma och stimulera insatser som stärker landsbygdsutvecklingen.

Här är motionen i sin helhet:

Ulricehamn tjänar på att hela kommunen lever. Kommunen bör stimulera och uppmärksamma projekt och arbeten vars syfte är stärka och utveckla landsbygden. Ett sätt kan vara att varje år utse Årets By.

Liknande utmärkelse finns på flera andra håll i landet och är ett hederstecken och stimulansåtgärd för den by/bygd som under året utfört en prestation som med hänsyn till förutsättningar och omständigheter framstår som berömvärd förebild för andra byar och samhället i övrigt.

Bedömningen bör avse konkreta projekt med mätbara resultat t ex antal arbetstillfällen.

Juryn bör bestå av representanter från bland annat NUAB och landsbygdsalliansen.  Vid bedömningen bör juryn ta hänsyn till om

 • det finns en väl genomarbetad strategi för utvecklingsarbetet i byn/bygden samt en kort- och långsiktig handlingsplan.
 • utvecklingsarbetet genomförs av samverkan mellan olika grupperingar inom byn/bygden. Såväl mäns som kvinnors behov och insatser bör beaktas.
 • arbetet kan leda till eller har lett till ökad sysselsättning.
 • det finns ett uttalat kommersiellt inslag i verksamheten.

Det bör bedömas som positivt om man aktivt arbetar för och med unga människor.

Med anledning av ovan föreslås kommunfullmäktige besluta

att inrätta utmärkelsen Årets by.

 

Barbro Westermark (S), Jan- Olof Sundh (V), Ingegerd Borg (Mp)

Annonser

3 thoughts on “Inrätta utmärkelsen ”Årets by” i kommunen

 1. Hmmm, ännu en annorlunda motion. Vem ska bestämma vilken ”by” som ska vinna? Finns det inte en risk för väldigt mycket jäv? By förresten? Består inte kommunen av ett antal samhällen? Ska man samtidigt gå ut med den ”by” som har sämst utveckling. Finns väl en risk att de andra byarna får en ännu mer negativ utveckling i framtiden. Vem vill flytta till en avfolkningsby utan skola och affär. Borde väl finnas bättre lösningar på hur vi ska utveckla landsbygden?

 2. Hmmmm, hur tänker du nu? Du satt själv med på kommunstyrelsen och beslutade om att inrätta ett miljöpris i kommunen. Finns det inte en risk för väldigt mycket jäv? Består inte kommunen av ett antal företag? Ska man samtidigt gå med det ”företag” som har sämst miljö. Finns väl en riks att de andra företagen få en ännu mer negativ syn på miljöarbetet i framtiden. Borde väl finnas bättre lösningar på hur vi utvecklar miljöarbetet i företagen?

  Var inte så gnällig Lars och framför allt; var konsekvent.

  Ha en riktigt trevlig helg!

 3. … och jag är inte helt övertygad om att ett miljöpris var helt rätt det heller. kommunen bör vara restiktiv med att dela ut priser till höger och vänster, iaf till vänster:-) skämt o sido, ligger alla priser verkligen på kommunens bord? det kanske är dags att sålla lite. om jag ska vara helt ärlig vet jag inte ens riktigt vilka priser vi har. det finns väl kulturpris, årets hus och ett antal stipendier av olika slag. är det att fokusera på kärnverksamhet? jag får kanske vara mer konsekvent i framtiden, tack för att du påminner mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s