En budget där valfläsket lämnas därhän

I måndags presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Ulricehamn sin alternativa budget. Och även om jag ser en rad möjligheter på sikt för kommunen tack vare vårt geografiska läge, bygget av motorväg och Västra Götalandsbanan, så var det ingen valfläskbudget som vi lade fram.

Den finansiella krisen har slagit rätt in i ulricehamnarnas vardag och kommunens kassa. I september var 14 procent av ungdomarna mellan 18-24 år arbetslösa i kommunen. Det är dystrare siffror än för länet och riket. I år har över 10 miljoner betalats ut i försörjningsstöd. Det är en tragedi för individen och innebär ytterligare ökad belastning för kommunen.

Samtidigt är det inte rimligt att arbetslösa, våra barn och unga ska vara katalysatorn när ekonomin tryter. Därför föreslår vi höjd skatt med 25 öre. För den som tjänar 25 000 kronor i månaden innebär det cirka 60 kronor i månaden. Skattesatsen blir med vårt förslag 21,23 – vilket ändå är mer än 50 öre under snittet i Västra Götalands län. Vi ska inte vara dumsnåla.

Vad använder vi då pengarna till?

  • För det första investerar vi sammanlagt 14,5 miljoner kronor i olika arbetsmarknadsåtgärder och sysselsättningsstöd. Det handlar om fler feriearbeten, stöd till vuxenutbildningen, att ge ekonomiska muskler till vår arbetsmarknadsorganisation och mer pengar till försörjningsstöd.
  • Vi ser allvarligt på de signaler som kommer från föräldrar, elever och de försämrade resultat som presteras i våra skolor. Därför skjuter vi till närmare 6 miljoner kronor för att bland annat öka lärartätheten och minska barngruppernas storlek.
  • Våra äldre har fått stå tillbaka under den borgerliga regeringens iver att sänka skatter. Vi avsätter medel för att sänka taxor för våra äldre som lever under de tuffaste villkoren.
  • Ulricehamns kommun har rönt framgångar för vårt miljöarbete. Det är toppen! Vi anser att vårt miljöarbete är viktigare än konjunkturen. Det handlar om vårt ansvar inför kommande generationer. Vi investerar medel för fortsatt arbete med kommunens långsiktiga miljömål. Vi avsätter pengar till en glesbygdsfond med inriktning på miljöarbete.  Dessutom slår vi fast att studentrabatten inom kollektivtrafiken är viktig, dels ur ett miljöperspektiv och dels för att behålla ungdomar i kommunen.

Budgeten presenteras för politiken på måndag i samband med att kommunstyrelsen träffas. Jag antar att det inte blir som i Marks kommun där en enig kommunstyrelse står bakom ett budgetförslag.

Men vem vet, kanske vi kan få Molander & Co att tänka till lite och ställa upp på en ansvarsfull budget som sätter jobben först.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s