Vi monterar ned det andra drömmer om

Ge alla en sjukförsäkring som ger människor hjälp och stöd att snabbt komma tillbaka till arbete och som ger ekonomisk trygghet under den tid rehabiliteringsarbetet tar. Sjukförsäkringen ska ersätta inkomstbortfall, vara generell och finansieras solidariskt. Ersättningen ska vara 80 procent under hela sjukskrivningsperioden. Det skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöparitet i en gemensam motion som partierna lämnade in i riksdagen idag.

– Den som kan arbeta ska också ges möjlighet till det. Det är en avgörande del i välfärden. Försäkringen ska värna allas rätt till arbete men också ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, säger Veronica Palm (S) i en kommentar på rodgron.se.

Läs även hennes inlägg på hennes blogg och Socialdemokraternas alternativ för en starkare jobbpolitik som sätter människan i fokus.

Regeringen har i grunden förändrat och försämrat sjukförsäkringen. Det har skett i snabb takt och utan att lyssna på de personer som drabbas, arbetsmarknadens parter eller ens de egna myndigheterna. Med regeringens nya förslag tvingas många nu att leva på mindre än 4 000 kronor i månaden.

Redan från början präglades förändringarna av hafs och slarv, dåligt underbyggda förslag och brist på konsekvensanalys. Detta har inneburit att sjukförsäkringen, men också a-kassan, nu är ett sådant lappverk att varken de försäkrade eller de som ska tillämpa reglerna längre har en rimlig chans att kunna överblicka, förstå och tolka reglerna. Rättssäkerheten är därmed hotad. Och kritiken har verkligen varit massiv. Sveriges kommuner och landsting konstaterar att regeringens förslag inte är tillräckligt genomarbetat.

Det är märkligt att vi i Sverige monterar ned vårt välfärdssystem och vår sjukförsäkring medan man i USA drömmer och kämpar hårt för att få en försäkring som omfattar alla. Med det som utgångspunkt kan man konstatera att vår sjukförsäkring behöver en rehabilitering.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s