Opinionsframgångar för S när sjuk politik blir synlig

Om det vore val idag skulle samarbetspartierna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet få egen majoritet. Det visar Sifo:s senaste väljarundersökning som gjorts på uppdrag av SvD.

Både Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Toivo Sjörén, chef för Sifo:s opinionsmätningar är överens om att det är debatt kring sjukförsäkringen som har fått 350 000 väljare att fly de borgerliga partierna.

Och den debatten har varit anmärkningsvärd. Under två års tid har samarbetspartierna, fackföreningar, myndigheter och intresseorganisationer kritiserat regeringens cyniska förslag om att tvinga svårt sjuka ut i arbetslivet igen. Men regeringen har vägrat att lyssna och vägrat att förstå att det är människor av kött och blod vi pratar om.

En av dem som har kämpat hårt för en bättre sjukförsäkring är Veronica Palm, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Hennes frustration går inte att ta miste på.

Min grundinställning är att alla människor vill tillhöra gruppen – samhället – och bidra efter sin förmåga. Men alla kan inte i samma utsträckning på grund av olika anledningar, exempelvis cancersjuka eller människor med hjärtbesvär. Att ta bort den trygghet de har i ett sargat skede av livet hjälper dem inte att komma tillbaka. Tumören eller hjärtbesvären blir inte mindre. Ångesten ökar och förutsättningarna för att dessa människor ska kunna komma tillbaka minskar radikalt.

Bara i Västra Götaland riskerar 2 608 människor att bli utförsäkrade vid årsskiftet, 29 av dem bor i Ulricehamn. Det är den kalla handens politik som inte hör hemma i Sverige på 2000-talet.

När förslaget väl närmade sig beslutsbordet fick regeringen kalla fötter och bad utskottet att skriva ett motförslag på sin egen proposition. Det visar bara hur ogenomtänkt och hur nonchalant regeringen hanterar våra svårt sjuka – som kan vara du eller jag imorgon.

Det är uppenbart att väljaren har börjat att ifråga sig vilket samhälle vi vill ha och vilken människosyn som ska gälla i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s