Lyckad debatt med tydliga skiljelinjer

Igår debatterade Moderaternas Carljohan Molander och jag jobben och sjukförsäkringen på Bryggan. Ett 50-tal personer lyssnade och det var en trevlig inramning på debatten och eftersnacket.  Jag är övertygad om att skiljelinjerna blev tydliga.

Valet i september står mellan borgerligheten med de högerdrivna Moderaterna som den tydligaste ideologiska motkraften mot de samlade och samspelta samarbetspartierna med Socialdemokraterna som största parti.

Även i Ulricehamn är Moderaterna den ideologiskt starkaste kraften för en mer högervriden politik i Ulricehamn.

I jobbfrågan sa jag bland annat så här:

Inför årets budget hade jag förväntat mig att Moderaterna som talar om arbetslinje också skulle avsätta resurser för en sådan. Men så blev inte fallet. Moderaterna avsätter sammanlagt 6 miljoner kronor till arbetsmarknadsåtgärder och sysselsättningsstöd, varav hälften, det vill säga 3 miljoner kronor, går till ökade kostnader för försörjningsstöd. Inga aktiva åtgärder presenterades.

Socialdemokraterna presenterade tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet åtgärder och sysselsättningsstöd motsvarande 14,5 miljoner kronor.

Fem miljoner kronor till arbetsmarknadsorganisationen för aktiva insatser för att bjuda in arbetslösa att prova på välfärdsjobben. Detta ska kopplas ihop med de fem miljoner som vi avsatte till omställningsåtgärder hos kommunen som arbetsgivare. Inom en femårsperiod går över 14 procent av kommunens anställda i pension. Här hade vi haft chansen att väcka intresset hos nya förmågor och samtidigt minska arbetslösheten med sammanlagt 10 miljoner kronor.

Vi avsatte ytterligare en miljon kronor till vuxenutbildning, tre miljoner kronor till ökat försörjningsstöd och en halv miljon till fler feriearbeten i kommunen.

Det är skillnad Carljohan Molander om att prata om arbetslinje och i verkligheten avsätta de resurser som krävs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s