Många frågetecken kring vart världsekonomin är på väg

Många kurvor pekar upp. Men samtidigt finns en rad orosmoln och frågetecken kring vart världsekonomin är på väg. Så kan man sammanfatta den presentation av konjunkturen som Lennart Hagberg höll när Ulricehamns Sparbank ordnade med frukostmöte på tisdagsmorgonen.

Den globala tillväxten spås bli 3,3 procent under 2010 och 3,5 procent under 2011. Dragloken är inte oväntat Kina, Indien, Brasilien och Ryssland.

– Samtidigt ska vi veta att Kina lider av överhettning.

Sveriges viktigaste exportland, Tyskland, visar på nolltillväxt. Grekland har kraftiga problem med sin ekonomi. Men landet är långtifrån ensamt om att gå med underskott. Lennart Hagberg visade en sammanställning på de största budgetunderskotten:

Spanien           10 procent

Grekland           12,5

Storbritannien      13

USA                 13

Irland             15

Sverige har ett prognostiserat budgetunderskott på cirka 3,5 procent och är bland de bästa i klassen. En ansvarsfull hantering av ekonomin sedan 1990-talet krisår då den svensk ekonomi blödde kraftigt har gjort att Sverige nu står starkt.

–  Underskotten i sig hämmar tillväxten, konstaterade Lennart Hagberg. Förr eller senare måste åtgärder sättas in för att rätta till obalansen.

Många bedömare spår en tillväxt inom exporten. Samtidigt är kapacitetsutnyttjandet i dagsläget lågt, vilket håller igen investeringar.

De svenska hushållen tror på sin egen ekonomi vilket gynnar detaljhandeln. Samtidigt konstaterar Lennart Hagberg att svensk ekonomi är tudelat, där tjänsteföretag är mer positiva än industriföretag.

Nu pågår riksavtalsförhandlingar mellan parterna på arbetsmarknaden och där siar Lennart Hagberg att löneökningsnivån för 2010 landar kring 2 procent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s