Det ska löna sig att ha arbetat

Idag lanserar Socialdemokraterna sajten pensionärsskatten.se där du kan räkna ut hur mycket du betalar i extra skatt på grund av din ålder. På SvD Brännpunkt är Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tydligt:

“Pension är inte bidrag utan uppskjuten lön. Pensionärer betalar idag uppemot en månadspension mer i skatt per år jämfört med vad en löntagare gör. Det är orättvist och oanständigt.”

Pensionärsskatten är en angelägen fråga ur ett Ulricehamnsperspektiv. Kommunen har fler äldre än riket i genomsnitt. Och så ser det ut i flera landsbygdskommuner.

Ibrahim Baylan är också kritisk till att regeringen Reinfeldt har frångått principen om en rättvis, progressiv beskattning. “I dag bryts skattesystemet sönder och skatt betalas inte efter bärkraft – utan efter ålder”, konstaterar han.

Samtidigt konstaterar han att den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen nu har börjat med lockrop om sänkt skatt för pensionärer och ställer en rad frågor:

”Men kommer man att avskaffa den absurda pensionärsbeskattningen? Kommer man att göra långsiktiga förändringar för att minska orättvisorna? Sådana frågor är fortfarande obesvarade från regeringens håll. Hur blir det? Reinfeldt måste lämna besked i vårpropositionen så att väljarna i god tid får veta hur det ligger till.”

Jag anser att den borgerliga regeringen redan diskvalificerad i den här frågan. Det var de som införde pensionärsskatten. Och att nu bedriva opposition mot sin egna politik inger ingen trovärdighet.

Annonser

7 tankar om “Det ska löna sig att ha arbetat

 1. Och samtidigt som socialdemokraterna säger sig vilja sänka skatten på pension så föreslår de också bland annat att fackföreningsavgiften ska bli avdragsgill samt sänkas. Det innebär många hundra kronor i månaden för den som arbetar.

  Och vad får pensionärerna som kompensation för att någon annan fick lite mer?

  För övrigt har pensionärerna fått sänkt skatt två gånger de senaste 16 åren, och båda gångerna har varit under denna mandatperiod.

  Moderaterna har föreslagit sänkt skatt på pension varje år mellan 1974 och 2004, och (S) har alltid röstat emot – så frågan är vem som är diskvalificerad.

 2. Fackavgiften har höjts kraftigt under den borgerliga regeringen samtidigt som avdragsrätten har försvunnit – för anställda. Arbetsgivarna har sin avdragsrätt kvar.

  Att pensionärer ska betala lika mycket i skatt som de som arbetar är ingen kompensationsfråga – det är en fråga om rättvisa och syn på pension. Socialdemokraterna anser – och har alltid ansett – att pension är uppskjuten lön och ska beskattas därefter.

 3. Är det regeringen som bestämmer fackavgiften ?

  Jag trodde det var de feta välavlönade fackbossarna som gjorde det för att täcka in kostnader för sina löner, fallskärmar och pensioner !

  Slutligen några frågor :

  Ska pensionärernas högre grundavdrag avskaffas av S så att de får betala mer i skatt ?

  Ska pensionärerna börja betala den ”allmänna löneskatten” på ca 6% av bruttolönen som arbetare betalar via sin arbetsgivare ?

  Innebär det att pensionärena får samma skatteavdrag som motsvarar jobbskatteavdragets alla steg ?

  Behöver veta vad jag ska meddela mina pensionerade föräldrar.

 4. Jonny! Grundbestämmelserna för fackavgiften bestäms av riksdagen. Den borgerliga regeringen har drivit igenom kraftiga höjningar.
  http://svt.se/2.22577/1.677143/dubbel_fackavgift_for_1_5_miljoner_svenskar?lid=is_search549588&lpos=230&queryArt549588=a-kassa&sortOrder549588=0&doneSearch=true&sd=22634&from=siteSearch&pageArt549588=23

  Roligt att du bryr dig om dina pensionerade föräldrar. Hälsa dem att en socialdemokratisk ledd regering kommer att se till att arbetsinkomst och pension ska likställas rent skattemässigt.

 5. Ett stort miss i ditt förslag i den meningen att det utesluter en stor grupp fattiga människor, nämligen förtidspensionärer! Även våra hyror har höjts och även vår mat har blivit dyrare.

 6. Men du talar om försäkringsavgiften till A-kassa , den ska givetvis (om det gäller en försäkring) på något sätt vara kopplad till den risk/kostnad som försäkringen täcker, dvs den måste vara olika för olika grupper, annars är det inte en försäkring utan då talar vi skatt/bidrag.

  Fackets avgifter är det facket som bestämmer. Kommunal har t.ex mycket låga avgifter.

  Att något ”ska likställas rent skattemässigt” betyder inget för mig. Innebär det att arbetares skatter ska höjas och isåfall hur mycket.

  Innebär det att pensionärernas lön skall beskattas som löner dvs ha samma sämre grundavdrag och båda beskattas med den allmänna löneskatten på 6% eller skall arbetares lön straffbeskattas (dvs ni ska behålla de speciella arbetarskatterna) ?

 7. Hej!
  Läs ett intressant blogginlägg där Forskning & Framstegs chefredaktör Björn Fjæstad funderar på när det är läge att gå i pension egentligen: ” bit.ly/c2rzLo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s