Okänsligt och förvånade utspel av Ekholm

Avtalsförhandlingarna är i full gång. Och självklart har spåren av den finansiella krisen påverkat löneutrymmet. IF Metalls medlemmar har tagit ett osedvanligt stort ansvar genom att förbundet tecknade det mycket omdebatterade krisavtalet som innebar att man lokalt kunde komma överens om att sänka lön och motsvarande arbetstid.

Många medlemmar har gått med på att sänka sin lön och arbetstid – flera av dem i Ulricehamns kommun – och har därigenom räddat upp emot 12 000 jobb, enligt en analys.

Det historiska krisavtalet kom till efter att den borgerliga regeringen vägrat att skjuta till stödmedel i form av exempelvis riktade utbildningsinsatser i lågkonjunkturen. Något som annars kännetecknar den svenska arbetsmarknadsmodellen.

I helgen lade de opartiska ordförandena ett bud, som avvisades från båda parter. IF Metall avvisade med hänvisning till att pengapåsen var för liten.

– Med det här förslaget klarar vi inte reallönerna, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven till Dagens Arbete.

Arbetsgivarna är av en annan åsikt:

– Vi tycker att löneökningarna är för höga under den period som medlarna föreslår, säger Bengt Huldt, vd för stål- och gruvarbetsgivarna till TT.

Arbetsgivarnas bud innan de opartiska ordförandena klev in på förhandlingsbanan var en tom pengapåse – ett nollbud. I ljuset av det blir gårdagens utspel från Investors vd Börje Ekholm än mer iögonfallande när kräver att arvodena i svenska styrelser skahöjas för att öka styrelseproffsens inkomster.

”De nuvarande nivåerna innebär en risk för att ledamöter tar på sig för många uppdrag för att säkerställa rätt totalersättning.”

SvD:s Olle Zachrison konstaterar att Ekholm borde ödsla kraft mer väsentliga problem.  Han skriver bland annat:

Men till skillnad från vanligt folk ska den distingerade gentlemannen inte behöva gå ned i ”totalersättning” när åldern kryper sig på. Annars är det ju brukligt att inkomsten går ned när man jobbar lite mindre. Höga omkostnader för båt och sommarhus ska kunna täckas av styrelsearvodena, tycks Ekholm resonera.”

Ekholms resonemang om totalersättning borde gälla även för de som faktiskt producerar. Till skillnad från att ersättningen ska täcka dyra båtar och lyxiga sommarhus handlar industriarbetarens ersättning om att få hushållets vardagskassa att gå runt.

2 thoughts on “Okänsligt och förvånade utspel av Ekholm

  1. Ja du Mattias, girigheten vet inga gränser. Det har vi sett många exempel på genom tiderna. Trots den kritik som exempelvis banker fått för sin hantering av bonusar så fortsätter ledningarna som om ingenting hänt. Eller så gör man om bonusar till en annan ersättning. I avseendet att roffa åt sig pengar så har fantasin inga gränser.
    Fortsätt kämpa på min vän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s