Handfallenhet stryper chanser för unga

Allt fler unga möts av stängda dörrar. Det finns inga jobb. Samtidigt står arbetsmarknaden inför det största generationsskiftet någonsin i svensk historia inom något år. Ulricehamn har högre ungdomsarbetslöshet än både länet och riket. Och om fem år har 14 procent av kommunens personal gått i pension.

Risken är att vi får en alltmer tudelad arbetsmarknad, varnar fackförbundet Unionen i SvD:s läsvärda artikelserie Unga och jobben. Unionen efterlyser mer utbildning inom jobbgarantin för unga.

–Konkurrensen om både utbildningsplatser och lediga jobb kommer att bli hårdare, säger Jonas Olofsson, docent i ekonomisk historia och arbetsmarknadsutredare på tjänstmannafacket Unionen, till SvD.

Unga har generellt ett sämre utgångsläge gentemot äldre i jobbkonkurrensen, menar han. Arbetsgivarna söker efter personer med rätt kompetens, men också med erfarenhet.

I det avseendet är alltså inte Lagen om anställningsstöd, Las, det stora hindret, som många vill göra gällande. Tvärtom. TCO presenterade nyligen en rapport om som konstaterar att Sverige ligger på 10:e plats bland de mest liberala bland 30 studerade länder vad gäller anställningsskydd i OECD:s senaste rapport Employment Protection Index från 2009. OECD tar inte hänsyn till att en stor del av svensk arbetsrätt är dispositiv, hade detta räknats in, hade vår arbetsrätt framstått som än mer liberal.

Problemet är snarare att unga arbetslösa idag tvingas att gå sysslolösa i tre månader innan Arbetsförmedlingen kan hjälpa till och att det finns alldeles för lite resurser avsatt till utbildning. Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg, talesperson i arbetsmarknadsfrågor, skrev häromdagen följande på sin logg på Facebook:

”Ungdomsgarantin består nu av nästan 50.000 arbetslösa ungdomar upp till 25 år. Endast 7% får utbildning eller praktik!!! 25% finns inte registrerade för något överhuvudtaget!Ingen vet vad de gör. Övriga får i bästa fall lite sökhjölp och något besök på AF. Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa efter Spanien!”

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin står handfallen inför faktum och säger till SvD att det behöver tillsättas en utredning. Det förslaget sågas totalt av Susanne Zander, projektledare på Ungdomsstyrelsen. Hon säger till SvD:

– Vi har ju faktiskt på regeringens uppdrag gjort flera utredningar de senaste åren om just det här. Det finns gott om förslag att utgå från.

Så ska det inte behöva vara. I Ulricehamn har samarbetspartierna (S, V och Mp) avsatt resurser till en trestegsmodell för att få fler unga i jobb och samtidigt rusta kommunen inför kommande generationsskifte. Vi har även avsatt pengar till fler feriearbeten och vuxenutbildning.

Samtidigt behöver unga få hjälp från Arbetsförmedlingen från dag ett och det behövs mer statliga resurser till fler utbildningsplatser.

Annonser

2 tankar om “Handfallenhet stryper chanser för unga

  1. Jag tycker att man skall vara försiktig när man gör jämförelser i ungdomsarbetslöshet. Företagsstrukturen är oerhört diffrentierad bland landets kommuner. När Industrin har drabbats hårdast av den situation vi är i idag bör man fokusera på varuproducerande kommuner vid jämförelser. Man bör även försöka finna kommuner med samma demografiska struktur som Ulricehamn och i en så’n jämförelse ligger inte Ulricehamn särskilt illa till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s