RUT under lupp ger annan bild

Förra helgen skrev jag om debatten kring RUT-avdraget . Nu har SVT:s Agenda granskat de siffror som arbetsgivareorganisationen Almega gick ut med under rubriken ”RUT nyttjas inom alla inkomstgrupper”. Rapport hade ett inslag igår. Även LO-tidningens granskning ger en helt annan bild än den som tidigare förmedlats. Bland låginkomsttagare är det bara ett fåtal promille som har nyttjat RUT.

Jag står fast vid det jag skrev förra veckan om att skatt betalas efter bärkraft och fördelas efter behov:

Som RUT är utformad kan en välbeställd småbarnsfamilj använda avdraget för att köpa in tjänster som till exempel läxläsning till sina barn. Barn till mindre välavlönade föräldrar, barn som har svårigheter i skolan på grund av språk eller trassliga hemförhållande – och som rimligen har de största behoven – har inte samma möjlighet till hjälp när plånboken ska styra.

Annonser

5 thoughts on “RUT under lupp ger annan bild

  1. Alla skulle kalla agendas ”undersökning” för trams om de vetat att alla som tjänar 25000 lr mer för höginkomsttagare.

  2. Ja jag tycker verkligen att LO-tidningens diagram är trams. Den säger egentligen ingenting, det finns ingen information om vad diagrammet sägs visa. Det finns ingen beskrivning om att värdet är kumulativt (vilket det självklart är) och det finns heller ingen beskrivning av vad som avses (om det är en individ eller om det är en familj), allt naturligtvis för att visa något man vill visa. Att sedan lägga till källan som SCB och egna beräkningar gör tabellen till trams. Tyvärr Mattias.

  3. Antar att inslaget på Agenda och Rapport också är trams. Och ja Lars, det har varit tokmycket. Extremt tokmycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s