Alla barn har rätt till bra kvalitet i skolan

Alla barn ska ha rätt till en bra start i livet. En god utbildning med bra kvalitet lägger grunden för barnens framtida möjligheter på arbetsmarknaden. Att lägga ned en skola som i fallet med Älmestad är det ingen som strävar efter. Men det ska ställas mot att vi äventyrar kvaliteten och därmed barnens framtida möjligheter.

Fullmäktige antog den borgerliga majoritetens budget. Inför årets budget var förvaltningen mycket tydlig. Ska alla småskolor behållas måste särskilda medel skjutas till. Det gjordes inte. Däremot valde den borgerliga majoriteten att lägga på barn- och utbildningsförvaltningen nya ekonomiska åtaganden. Den strama budgeten har gjort att varje skola idag får 2 000 kronor mindre per elev jämfört med föregående år.

Idag tas dessutom pengar från elever i centralorten för att småskolor ska få ekonomin att gå runt. Det äventyrar kvaliteten ytterligare på exempelvis Bogesundsskolan. Åtgärder måste vidtas. Särskilt med tanke på det vikande elevunderlag.

I och med Centerpartiets ställningstagande hamnar vi i den mycket anmärkningsvärda situationen där oppositionen tar ansvar för den borgerliga majoritetens budget till skillnad från det största borgerliga partiet.

Men vi vill också vara tydliga med att vi kan tänka oss att ompröva vårt ställningstagande om Centerpartiet kan redogöra för finansiering och hur det minskade elevunderlaget snabbt kan vändas. Vi vill också vara tydliga med att vi inte tummar på kravet på bättre kvalitet i skolan. Det är en rättvisefråga. Det handlar om våra barns framtida möjligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s