Tankar kring det politiska klimatet i Ulricehamn

Tankarna snurrar mycket kring måndagens möte i Älmestads skola. Om du inte läst det inlägget gör gärna det först innan du läser vidare.

Så här funderar jag idag:

Frågan är hur vi vill ha det politiska klimatet i Ulricehamn. För ställer sig inte ens det största majoritetspartiet  bakom och tar ansvar för sin egen budget inställer sig frågan; varför ska oppositionen göra det? Varför ska oppositionen bära hundhuvudet i obekväma situationer för en budget som vi över huvud taget inte ha fått vara med att påverka?

Varför ska vi göra det? Ja, i normalfallet är det för att vi ska arbeta för kommunens bästa utifrån rådande ekonomiska förutsättningar. Men nu råder inte normalt tillstånd. Det största majoritetspartiet intar oppositionsställning och kritiserar starkt konsekvenserna av sin egen budget – och beskyller tjänstemän och politiker för inkompetens.

Vad får nu det för konsekvenser? För det politiska klimatet innebär det mycket råare och tuffare tongångar. Smuts- och pajkastningen kommer troligtvis att öka kraftigt.

Sakpolitiskt betyder det att inget parti är beredd att ta några obekväma beslut – definitivt inte oppositionen – vilket betyder en mycket mer oansvarig ekonomisk politik som på sikt kommer drabba alla invånare i hela kommunen. Förr eller senare ska notan betalas.

Så funderar jag idag. Och jag känner att bollen inte ligger i oppositionens knä – utan i den borgerliga majoritetens och närmare bestämt Centerpartiets.

Annonser

One thought on “Tankar kring det politiska klimatet i Ulricehamn

  1. Vi i oppositionen har ibland agerat efter, och hänvisat till, att vi lagt ett annat budgetförslag och med vårt förslag skulle konsekvenserna inte blivit så hårda. Genmälet till oss från majoriteten har då varit att kommunfullmäktige har antagit en budget och då är det den som gäller och att även oppositionen måste förs en ekonomisk politik i enlighet med beslutet. Efter att ha stretat emot ganska länge har jag till slut fått inse att det faktiskt är rätt. När nu det mest inflytelserika partiet inom majoriteten agerar på det sätt som dom gör, ja vad är det då som gäller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s