Försörjningsstödet ökar kraftigt i Ulricehamn

Strax efter valet 2006, den 29 september, skrev Dagens Industri på sin ledarsida: ”Jobben dånar in på landets arbetsförmedlingar och hos bemanningsföretag.” Sverige mådde bra.

Därefter valde den borgerliga regeringen att fördyra, försämra och försvåra a-kassa med motiveringen att det skulle löna sig att arbeta och att det skulle ge fler jobb. Resultatet blev att över en halv miljon löntagare lämnade a-kassan.

När lågkonjunkturen slog till valde den moderatledda regeringen att fortsätta med skattesänkningar framför direkta insatser för arbetslösa. Regeringen till och lånade pengar för att kunna sänka skatter.

Riksdagens utredningstjänst har studerat hur skattesänkningarna har fördelats. Studien visar att den rikaste tiondelen av befolkningen har fått nästan lika mycket som 60 procent av hela befolkningen.

Samtidigt konstaterade nyligen Svenskt Näringsliv i rapporten ”att söka men inte finna – Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010, del 1” att var femte rekryteringsförsök misslyckas för företag på grund av att det saknas rätt utbildad arbetskraft. Det sker i ett land där arbetslösheten är drygt 9 procent.

Inför nästa år aviserar den moderatledda regeringen nya skattesänkningar samtidigt som man drar in stödet till kommunerna. För Ulricehamns del innebär det 22 miljoner kronor som försvann på ett bräde. Det motsvarar en kommunal skattehöjning på drygt 60 öre.

Samtidigt har regeringens politik lett till att Ulricehamns kommun har fått ytterligare ekonomiska åtaganden. Kostnaderna för försörjningsstödet spås öka till 14,4 miljoner kronor 2010 i Ulricehamns kommun. Jämfört med 2007 är det en ökning med närmare 6 miljoner kronor eller 66 procent. Inte nog med att det är en tragedi för den enskilde som tvingas söka försörjningsstöd – det går också ut över kvaliteten i vården och skolan när Ulricehamn ska bära kostnader för regeringens förda politik.

Sverige och Ulricehamn kan bättre än så här. Ulricehamn tjänar på att väl bemedlade områden i Sverige får möjlighet att bidra att minska klyftorna i landet.

Vi behöver en politik som sätter jobben först – som prioriterar utbildning och aktiva jobbinsatser före sänkta skatter.

Annonser

3 thoughts on “Försörjningsstödet ökar kraftigt i Ulricehamn

  1. 9 av 10 kommuner har ökade kostnader för försörjningsstöd. Regeringen aviserar fortsatt ökning av försörjningsstödet. Och det inte bara i sosseledda kommuner, utan även i Ulricehamn.

  2. Många lämnade A-kassan pga skrämselpropaganda i media, ivrigt påhejade av opositionen. Hade ett antal kollegor som var på väg att lämna A-kassan för att de kostade för mycket, på min fråga om vad det kostade svarade de flesta över 500. Deras A-kassa kostade då 216 kronor (Unionen) och då valde i stort sett alla att stanna.
    Men att opositionen med sina utspel skrämde många att lämna A-kassan talas det inte om.
    Fast är individerna som lämnades fel, de borde veta vad de betalade i A-kasseavgift men det är skrämmande att opositionens ibland horibla uttalanden inte granskades hårdare.
    Jag har för mig att det var Per Nuder som i radio sa att om det blev en socialdemokratisk regering efter nästa val skulle de sänka A-kassan för ALLA med 300 kronor. Den lögnen synades aldrig, för inte ska man som medlem i Unionens A-kassa få ca 80 kronor i månaden för att vara medlem när man har jobb? I så fall står ni socialdemokrater för en politik jag inte kan förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s