Därför nej till ytterligare medel riktade till Älmestad

I måndags morse knackade Roland Karlsson på min dörr och frågade om Socialdemokraterna var beredda att försöka bevara Älmestads skola.

Jag svarade att jag var beredd att diskutera. Min ekonomiska utgångspunkt var följande:

1. Barn- och utbildningsnämnden måste först få medel för att täcka prognostiserat underskott. Att lägga på nämnden nya ekonomiska åtaganden och samtidigt blunda för nämndens väntade underskott är inte förenligt med god ekonomisk hushållning.

2. Nämnden ska sedan få så mycket medel i resursfördelningsmodellen att det faller ut till Älmestads skola. Det höjer samtidigt möjligheten till förbättringar av kvaliteten i hela skolan. Riktas pengar bara till Älmestads skola, förstörs hela resursfördelningsmodellen. Samtidigt är det inte lagligt att bara skjuta till medel till en skola.

3. I samarbetspartiernas budget finns en halv miljon kronor avsatt för en arbetsgrupp som ska förbättra kvaliteten i skolan. En högaktuell fråga efter SKL:s senaste Öppna jämförelser av grundskolan. Eftersom halva året gått begärde jag halva summan, 250 000 kronor.

Hur detta i så fall skulle finansieras hann vi egentligen inte komma in på.

Idag, 20 minuter innan kommunstyrelsen började sitt sammanträde, knackade Roland Karlsson åter på dörren och informerade mig om att Centerpartiet hade för avsikt att initiera ett ärende på kommunstyrelsen avseende Älmestads skola.

Därmed var våra förhandlingar avbrutna. Det var alltså Centerpartiet som valde att lämna förhandlingsbordet.

Centerpartiets initiativärende avsåg att skjuta till 700 000 kronor till barn- och utbildningsnämnden riktade till Älmestads skola. Med andra ord, underskottet i barn- och utbildning finns kvar och resursfördelningsmodellen åsidosätts. Kommunstyrelsen som nämnd skulle i och med ett sådant beslut sätta sig över barn- och utbildningsnämndens beslut.

Samtidigt kunde Centerpartiet inte redogöra för hur förslaget skulle finansieras.

Det är oseriöst. Det kunde inte Socialdemokraterna eller något annat parti ställa upp på.

Men Centerpartiet kan inte påstå att man gjort allt man kan för att rädda Älmestads skola. Det var faktiskt Centerpartiet som valde att lämna förhandlingsbordet.

Slutligen, en eloge till kommunchefen Karl-Erik Claesson som stod upp för anställda som pekats ut som inkompetenta vid det beryktade mötet i Älmestads skola och som bad berörda personer att be om ursäkt.

Annonser

One thought on “Därför nej till ytterligare medel riktade till Älmestad

  1. Min känsla är att Centern vet att beslutet är nödvändigt men att de nu slipper stå för det. Ett fegt agerande… Bra handlat av kommunchefen, en tydlig markering från hans håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s