Osäkerheten i ekonomin motsvarar en skattekrona

Det råder stor osäkerhet vart konjunkturen och ekonomin är på väg. Det märks inte minst på världens börser som åker berg och dalbana. Och sedan finansiella krisen i Grekland och en rad andra länder hamnade i fokus har hela årets börsuppgång raderats ut.

Exakt hur världsekonomin mår och vart den är på väg är det ingen som med säkerhet kan säga idag. Det bekräftade också Lennart Hagberg på Ulricehamns Sparbank när banken bjöd in till konjunkturcafé i morse.

Och liknande besked fick kommunstyrelsen vid tisdagens sammanträde när ekonomichefen Olof Olsson redogjorde för kommunens aktuella ekonomiska läge. Osäkerheten i kommunens resultat motsvarar en skattekrona – med antingen ett plus resultat på omkring 15 miljoner kronor eller ett minus på 20 miljoner kronor på helåret.

Värst drabbat är vård- och omsorg men även barn- och utbildning och kommunstyrelsen har resultat som pekar på minus på helåret.

Kommunstyrelsen fattade beslut om att en ny besparingsplan skyndsamt ska arbetas fram till kommunstyrelsens arbetsutskott den 7 juni.

Det värsta är att inför nästa år ser det inte mer positivt ut. ”Allt annat lika” som ekonomer uttrycker sig väntar ytterligare besparingskrav på 25 miljoner kronor, motsvarande 2,5 procent eller en skattehöjning. Risken är uppenbar att ytterligare neddragningar kommer att slå mot kvaliteten i välfärden ytterligare.

Samtidigt påverkar valutgången på riksnivå in på kommunens ekonomi. Om Sverige får en rödgrön regering har partierna med ett stöd motsvarande närmare 20 miljoner kronor till Ulricehamns kommun i sin gemensamma vårmotion. Det till skillnad mot de borgerliga partierna som tog bort stödet för kommuner nästa år och i stället satsar på ytterligare skattesänkningar.

Annonser

One thought on “Osäkerheten i ekonomin motsvarar en skattekrona

  1. Jag läste just i UT att IFO kommer att tillsätta ny chef för handläggarna och inte ha kvar den inhyrda chef man haft under ett antal år. Att ha en inhyrd chef under så lång tid kan varken vara ekonomiskt eller ge trygghet och stabilitet åt förvaltningen?!

    Det är svåra tider och även om det ser ut att ljusna så kommer det antagligen att bli värre innan det blir bättre. Jag hoppas att ni socialdemokrater har bra planer inför hur de väntade neddragningarna bör se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s