Ulricehamn tjänar på tydlig landsbygdspolitik

Ulricehamn är en vacker småstadskommun med knappt 23 000 invånare. Mindre kommuner tillhör förlorarna med den nuvarande regeringen.

Under den gångna mandatperioden har den moderatledda regeringen sänkt skatter för 100 miljarder kronor. Pengarna hamnar framför allt i bättre bemedlade områden i landet. Dit hör tyvärr inte Ulricehamn.

Som exempel har fastighetsskatten avskaffats och en kommunal avgift har införts. När avgiften är kommunal uteblir möjligheten för staten att använda pengarna som ett aktivt instrument för att omfördela resurser i samhället och i landet.

Inför nästa år vill den moderatledda regeringen fortsätta sänka skatter. Samtidigt drar man in stödet till kommuner. För Ulricehamn innebär det 22 miljoner kronor som försvinner på ett bräde. Det motsvarar en skattehöjning på drygt 60 öre.

Regeringens politik har lett till att Ulricehamn har fått ytterligare ekonomiska åtaganden. Sedan 2007 har kommunens kostnad för socialbidrag ökat med närmare 6 miljoner kronor. Det är en tragedi för den enskilde men det också går ut över kvaliteten i vården och skolan i Ulricehamn.

Flera partier i den moderatledda regeringen gick till val på att sänka bensinskatten. Med facit i hand kan vi konstatera att det blev tvärtom. Bensinskatten har höjts.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga. Bensinskatten ska höjas med 49 öre under de kommande fyra åren med en rödgrön regering. Samtidigt kompenseras de som behöver använda bilen i jobbet genom reseavdrag. Det kan sättas i relation till Centerpartiet som vill höja bensinskatten med 105 öre under nästa mandatperiod.

Samarbetspartierna föreslår mer pengar till kommunerna. För Ulricehamns del innebär det närmare 20 miljoner kronor mer 2011.

Ulricehamn tjänar på att väl bemedlade områden i Sverige får möjlighet att bidra att minska klyftorna i landet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s