Så resonerar Socialdemokraterna kring Nuab

I veckan gjorde Socialdemokraterna en uppgörelse med den borgerliga majoriteten om Nuab. Uppgörelsen föregicks av många diskussioner. Både internt i partiet och med andra. Men så här resonerade partiet:

Socialdemokraterna var starkt kritiska till bolaget när det bildades. Även om jag inte var med i bilden då förutsätter jag att mina partikamrater gjorde det utifrån vad de ansåg vara för Ulricehamns bästa.

Sett i backspegeln, utifrån givna förutsättningar, kan man konstatera att Socialdemokraterna hade rätt. Och visst går det att luta sig tillbaka i stolen och känna sig nöjd med det. Men då tar man inte sitt fulla ansvar som politiker, anser jag.

Utifrån givna förutsättningar diskuterade Socialdemokraterna vad som är bäst för Ulricehamn. Då landade vi i uppgörelsen med den borgerliga majoriteten.

Men Socialdemokraterna fortsätter att ifrågasätta nuvarande ägarstruktur och upplägg kring Nuab.

Nyligen gjordes en utvärdering av Nuab som hamnade på politikernas bord. Vi lade ett antal förslag som skulle kunna förbättra förutsättningarna för bolaget. Eftersom vi i det skedet inte fick något gehör valde vi att lägga en interpellation. Och numera är den borgerliga majoriteten med på att se över bland annat ägarstruktur.

Nu till själva bolaget. Bo Högborn skriver i dagens ledare i UT: ”Ulricehamns kommun är minoritetsägare i Nuab (äger 30 procent), men det är kommunen som till stor del finansierar verksamheten.”

Så här ser jag på det: Nuab är ett tjänsteproducerande företag. Bolaget ska i nuvarande form leva på att sälja tjänster precis som alla andra aktörer. Och det är här som det finns otydlighet i dagens upplägg kring uppdragsavtalet. Det framgår exempelvis inte hur många timmar som ingår i avtalet. Det är anmärkningsvärt att inte den frågan har retts ut.

Så länge Nuabs verksamhet bedrivs i bolagsform är det rimligt att behandla den affärsmässiga relationen mellan kommunen och bolaget genom debitering av timmar, oavsett om kommunen är majoritetsägare, äger en mindre del eller inget alls.

Ägarförhållandet påverkar dock hur kommunen ska förhålla sig till bolaget i jämförelse med andra aktörer på marknaden samt vad bolaget kan och får utföra.(Klicka på länken till interpellationen ovan.)

Socialdemokraterna har varit mycket tydliga med att vi vill se över hela Nuab – i dialog med nuvarande majoritetsägare. Det viktigaste är att ha Ulricehamns bästa för sina ögon så ska vi nog lösa det här också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s