Centerpartiet finansierar valkampanj med offentliga medel

Centerpartiets stora valkampanj i årets valrörelse ”Var vill du bo?” finansieras delvis med kommunala skattemedel. Partiet har ansökt och beviljats pengar från Leader Sjuhärad för att genomföra en enkätundersökning för att fråga ulricehamnarna om framtidens boende på landsbygden.

Ulricehamns kommun har i år budgeterat 360 000 kronor till Leader Sjuhärad. Drygt 355 000 kronor har betalats ut, pengar som nu delvis går till Centerpartiets stora valkampanj, något som Bengt Leander, ordförande i Centerns Ulricehamnskrets, bekräftar i dagens Ulricehamns tidning, UT. Och Centerpartiet deklarerade redan i mars att bo-undersökningen var deras stora valfråga.

Bo Högborn, ledarskribent på UT, skrev lördagen den 12 juni bland annat så här:

”Centerpartiet i Ulricehamn har fått ett ekonomiskt bidrag för att genomföra en webbundersökning kallad ’Var vill du bo?’ Och det verkar ju både lovvärt och sympatiskt att fråga kommuninvånarna det. Mer tveksamt blir det när det står klart att pengarna kommer från Leader Sjuhärad, en partipolitisk obunden organisation som till största del finansieras av EU, staten och kommunerna….//

I Centerns bo-undersökning görs inga försök att vara neutral. Det egna partiet framhävs. Och längst ned i undersökningen tronar Centerns logga tillsammans med Leader Sjuhärads.

Det kan inte hjälpas, det känns inte riktigt rätt att ett politiskt parti ska få Leaderpengar. Hur skulle Leader Sjuhärad ställa sig till en ansökan till något landsbygdsprojekt från exempelvis Sverigedemokraterna eller Nationaldemokraterna?”

Centerpartiet är det största borgerliga partiet i Ulricehamn, för närvarande 24 procent av rösterna, och innehar kommunalrådsposten. Jag ifrågasätter starkt Centerpartiet samarbete med Leader Sjuhärad, som delfinansierar Sveriges rikaste partis valkampanj i Ulricehamns kommun. Och jag instämmer i Lars Holmins syn på saken om trovärdigheten. Jag ser det som otillbörligt gynnande av politiskt parti. Osmakligt och odemokratiskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s