Vi är många som delar Ulfs syn på Centern

Ulf Svenssons avhopp från Centerpartiet har både väckt känslor och uppmärksamhet. I dagens Ulricehamns tidning uppmanar Svensson signaturen ”Besviken”:

”Det är säkert många väljare som är nyfikna på vad Stureplanscenterns politik innehåller. Du som tror på den – kanalisera din framåtanda. Marknadsför det nyliberala Centern inför valet. Lycka till med denna grannlaga uppgift.”

Ulf Svenssons avhopp från Centerpartiet på senare tid är långt ifrån det enda. Det mest uppmärksammade är naturligtvis Solveig Ternström som under Almedalsveckan deklarerade att hon numer stöder Socialdemokraterna.

Ett annat spektakulärt avhopp är den förre detta CUF-ordföranden Stefan Lundkvist, som lämnade partiet och gick till Sverigedemokraterna.

En annan stark kritisk röst är före detta arbetsmarknadsministern från början av 1990-talet Börje Hörnlund, som också ser sig tvungen att överge Centerpartiet.

Många centerpartiska medlemmar och väljare har reagerat kraftigt efter energiuppgörelsen i februari 2009. ”Centerpartiet har sålt sin själ”, anser den avhoppade Lotta Lange, före detta kommunpolitiker i Strängnäs.

I Ånge har det gått så långt att Centern lokalt vägrar att samarbeta med partiet på riksplanet och Maud Olofsson.

Jag delar Ulf Svensson synpunkter på Centerpartiet kraftiga högersväng. I mitt 1:a maj tal ifrågasatte jag hur Centern, som säger sig vurma om landsbygden, kunnat gå med på att kommunalisera fastighetsskatten. Det gör att möjligheten att omfördela mellan bättre bemedlade områden i Sverige till glesbygdskommuner uteblir.

Partiets radikala och nyliberala syn på arbetsmarknaden och lagen om anställningsskydd är också något som är långt ifrån det gamla Centerpartiet man är vad vid.

Medan vi rödgröna värnar om både miljö och landsbygd och föreslår en måttfull höjning av bensinskatten under nästa mandatperiod driver Centerpartiet kravet om en höjd bensinskatt med 105 öre under nästa mandatperiod. Det riskerar utarma landsbygden än mer. Men det stör inte Stureplanscentern.

Till skillnad från Lars Holmin har jag inte gjort någon ”Hur mycket Maud är du ?”. Det behöver jag inte, jag vet var jag hör hemma.

Annonser

2 thoughts on “Vi är många som delar Ulfs syn på Centern

 1. Centerpartiets politik förankras på partistämmorna och jag kan säga att det vid förra stämman var stor enighet bakom politiken, och då har vi en stämma som jag tror har fler deltagare / delegater än något annat parti. Vårt partiprogram är från början av 2000-talet så inte heller där har något radikalt hänt de senaste åren. Vad som däremot har hänt är att vi har lett Sverige och mer än tiodubblat miljöbilarna i Sverige, för att ta ett exempel. Åtgärderna för att öka svensk matproduktion och satsningar på infrastrukturen är andra exempel som tydligare pekar mot landsbygden. Att det sen finns avvikande åsikter – okej låt då dessa personer hitta andra sätt att kanalisera sitt engagemang på.

  Centerpartiet är Sveriges största miljöparti och våra rötter i entreprenörskap och landsbygdsliberalism är idag mer livskraftiga än nånsin. Och detta hela oavsett vad som händer med den lilla avdelningen i centrala Sthlm.

  • Intressant är om centern inte ändrat inriktning att man nu siktar in sig på väljare i storstad som tjänar över 400 000 och som har minst sagt udda intressen och sporter. Jag tycker det liknar en ganska så stor ”kovändning” ifråga om inriktning på sin politik.
   Några andra myclet intressanta saker är hur Maud nästan föraktfullt slog ner på kooperationen i sitt Almedahlstal. Då förstod man att nu är det egot som gäller och inte några gemensamma lösningar inte…..

   Dessutom ”glömde” Maud att tala om kärnkraften. Visst är det konstigt, eller hur?
   Att då som Ottosson försöka slå i folk att centern minsann gillar landsbygd och är det enda stora miljöpartiet blir en tom floskel utan någon som helst grund. Det visar om inte annat ett antal medlemmar som nu fått nog och går till andra partier….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s