Skrönor och fördomar sprids snabbt – även via gammelmedia

Dagens ledare i Ulricehamns tidning handlar om hur populära klipp på youtube snabbt sprider fördomar. Småroliga klipp som med blixtens hastighet sprids mellan vänner på nätet och som innehåller fördomsfulla budskap som snabbt omvandlas till sanningar i betraktarens ögon. Ledaren tar upp två specifika klipp med ett tydligt invandrarbudskap. Ledaren konstaterar:

”Det skvallrar samtidigt om att några av de som sprider filmerna vill att de ska leda till en kategorisering, och att tittaren ska se de medverkandes härkomst som förklaring till deras budskap.”

Visst är det så. Tuben och andra sociala medier är ett utmärkt sätt att sprida budskap, som kanske inte alltid är så väl underbyggda.

I en insändare bredvid irriterar sig en skribent över bland annat att min arvoderingsgrad höjs kraftigt nästa år, komiskt nog allt enligt de felaktiga uppgifter som publicerades på två ställen i lördagens upplaga av gammelmediet.

Nu tror jag inte att tidningen publicerar felaktiga uppgifter för att få läsaren att ”kategorisera och dra orätta slutsatser”.

Men det hela blir komiskt. Att i det här fallet påstå att det blir farligt är att ta i men det visar åtminstone på den genomslagskraft som gammelmedia har och det ansvar tidningen har att kontrollera fakta.

Och just det… Min arvodering höjs inte från 70 till 95 procent. Fakta är att den höjs från 76 till 90 procent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s