Nu kör vi med en ”googlebudget”

Igår i samband med att budgeten för 2011 antogs av den borgerliga majoriteten talade sig Gulli Håkansson varm för hur vi kan dryga ut kommunens ekonomi genom att söka statliga och regionala medel till olika verksamheter. Inget ont i det. Det är bra om vi kan få ytterligare medel till att utveckla kommunen och våra verksamheter. Men det känns en aning riskfyllt att bygga kommunens ekonomi på eventuella anslag på sökta medel.

Men vi lever i nya tider, vi har en sökbar budget, en googlebudget. Jag hoppas på många ”träffar”, för kommunens bästa.

Annonser

3 thoughts on “Nu kör vi med en ”googlebudget”

  1. Varför är skattepengarna mer värda än de pengar man får från annat håll? Skatteintäkter förändras med samhällets förändringar och ibland går dessa förändringar snabbare än man tänkt. Det finns en övertro hos många att om det offentliga har sagt att man skall göra något så skall detta ske även när skatteintäkter minskar men även offentliga organisationer måste hantera medborgarnas pengar med respekt. Om vi kan få in externa medel från stat, region, EU, stiftelser etc. som stärker och utvecklar vår kommun så anser jag att man bör göra detta. Detta handlar inte om någon google ekonomi utan om att alla inkomstkällor skall beaktas. Vård och omsorg har på 3 år dragit in 7 miljoner kronor på externt stöd, vi har medverkat i EU projekt till ett sammanlagt värde av 21 miljoner de sista 2 åren, vi har utökat kulturutbudet i skolan, kompetensutvecklat personal, stöttat lokala företag, stöttat arbetslösa ungdomar etc. genom att söka extern finansiering. Dessa projekt pågår under ett par års tid och efter den tiden så har samhället förändrats och nya idéer och metoder kan behövas. Det blir inte mindre kontinuitet eller sämre kvalité bara för att pengarna kommer någon annan stans ifrån.
    Det är vad vi gör med de medel vi får in som är viktigt! En plan B måste alltid finnas även när man inte söker externa medel eftersom skattintäkter aldrig är konstanta, utgifterna kan variera beroende på konjunktur och eftersom en kommun liksom alla andra organisationer måste vara flexibla och anpassningsbara utifrån den värld vi lever i.

  2. som jag skriver har jag inga problem med att vi söker pengar. tvärtom. jag tycker det är bra. men vi har svag budget inför nästa år med många osäkerhetsfaktorer, både internt och externt. det räcker att skatteunderlaget minskar med en procent så är hela resultatet för nästa år utraderat. samtidigt står vi inför en rad viktiga och nödvändiga investeringar. och då börja resonera om att vi kan dryga ut vår budget med sökta medel, som ett argument för att försvara den svaga budgeten, blir märkligt. I alla fall i mina ögon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s