Ta ”time out” i införandet av LOV

Varje människa ska ha rätten till sina fria val oavsett ålder, kön och etnisk bakgrund. Samhällets uppgift är att stimulera och hjälpa varje människa att uppnå denna frihet. Inom hemtjänsten kan det exempelvis handla om att en person istället för den beviljade promenaden vill ha hjälp med att baka sockerkaka för att kunna bjuda hem vänner. Det är vad vi kallar verklig valfrihet.

På måndag behandlar kommunstyrelsens en lägesrapport om införande av LOV, lagen om valfrihet, inom hemtjänsten och daglig verksamhet. Lagen har sin utgångspunkt i att alla människor ska ha rätt att välja vilket bolag som ska utföra den tjänst en person blivit beviljad.

Vi menar att ha rätten att välja vilken logotyp som finns på personalens arbetskläder inte är den valfrihet våra äldre i kommunen först och främst är intresserad av. Det handlar om att själv kunna få bestämma vad som ska utföras.

I lägesrapporten konstateras bland annat att det föreligger mycket stor risk att det blir kostsamt för kommunen att införa LOV. I ett räkneexempel påvisas ökade kostnader med över 50 procent. Dessutom slår man fast att det finns flera möjligheter att utveckla den egna verksamheten för att ge ökad valfrihet för brukarna.

Kommunen är inne i en större och krävande omorganisation. Frågor riskerar redan som det är att ”fastna i pipeline”, för att använda kommunalrådets egna ord. Samtidigt slår rapporten fast att införandet av LOV kräver ett omfattande arbete med stora insatser.

Det är också viktigt att se frågan i ett större perspektiv. Hösten 2009 lämnade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet in en motion om kommunal upphandling av varor och tjänster. Motionen, som ännu inte är besvarad, tar bland annat upp att kommunen behöver tänka igenom möjligheten till insyn som begränsas med privata aktörer och vikten av uppföljning samt kontroll. Dessutom ställer en beställar-/utförarmodell andra kompetenskrav på vår organisation.

I rapporten konstateras att det är viktigt att politikerna tar ställning till hur man ser på egenregin. Man skriver: ”Vill man försäkra sig om att behålla en viss del av egenregin eller är man beredd att konkurrentutsätta sig helt och hållet och därmed eventuellt stå inför att lägga ned den egna verksamheten.”

Vi vet att frågan är ideologiskt laddad. Men vi vill be den borgerliga majoriteten att åtminstone överväga en ”time out” i det fortsatta arbetet med att införa LOV. Dels på grund av kostnadsskäl, dels på grund av den hårda belastning som organisationen redan är utsatt för och dels för att vi behöver säkerställa kompetens och kvalitet i organisationen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s