Kommunkassan stärks i spåren av att världskonjunktur vänder upp

I veckan kom en ny skatteprognos från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Sammantaget visade den på en förstärkning av kommunkassan med preliminärt närmare 10 miljoner kronor. Självklart positivt. Det behövs – och det hade inte gjort något om det hade tickat in några kronor till.

Strax efter att budgeten klubbades igenom i november, med ett budgeterat resultat på 9,2 miljoner kronor, kom SKL med en skatteprognos där resultatet halverades i ett enda penndrag. När plus och minus nu summeras ligger vi med ett budgeterat resultat på cirka 15 miljoner kronor.

Det är naturligtvis mycket bättre än 5 miljoner kronor. Men samtidigt är det under SKL:s rekommendationer på 2 procent som motsvarar ett reslutat på cirka 20 miljoner kronor.

Samtidigt måste vi vara försiktiga. Även om alla siffror i svensk ekonomi pekar uppåt, kraftigt uppåt, så vet vi inte hur länge det håller i. Dessutom står kommunen – förhoppningsvis – inför en rad viktiga och tunga investeringar de kommande åren. Vi behöver helt enkelt lägga lite i ladan.

Vill även passa på att skicka med ett berömmande ord om Lars Holmin. Även om vi inte hade samma syn på budgeten i fullmäktige – och vi nu har att utgå från en enligt min mening för tajt budget – har vi haft konstruktiva diskussioner kring internbudgeten för 2011. Det känns riktigt bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s