Allt fler faller igenom samhällets grovmaskiga skyddsnät

En minoritet av alla människor som är öppet arbetslösa har ersättning från a-kassan. Före detta heltidsarbetande som har 80 procent av sin tidigare lön i ersättning från a-kassan utgör nu mindre än 4 procent av de öppet arbetslösa.

Det råa faktum visar rapporten ”Lägesbeskrivning av arbetslöshetsförsäkringen våren 2011”, från Arbetslöshetskassornas samorganisation.IF Metall skriver på sin hemsida:

”Samtidigt tvingas allt fler leva på socialbidrag, så kallat kommunalt försörjningsstöd. Arbetsförmedlingens prognoser talar om att så få som en fjärdedel av de arbetslösa kan komma att få ersättning från a-kassan under nästa år.// .. Att många utförsäkrade hänvisas till andra system med lägre ersättningsnivåer när a-kassan upphör efter normalt 300 ersättningsdagar, innebär ett hårt slag mot den egna plånboken.”

Och tittar vi på siffrorna för Ulricehamn så kan vi glädjande nog konstatera att arbetslösheten hade minskat med 35,2 procent i december 2010 jämfört med samma månad föregående år. Men tyvärr har antalet familjer som erhållit försörjningsstöd ökat med 16,4 procent jämfört med 2009.

Försörjningsstödet följer tyvärr inte förändringen i arbetslöshetsstatistiken. Kommunens tjänstemän drar slutsatsen i verksamhetsberättelsen för 2010 att det ”främst beror på att de personer som erhåller försörjningsstöd inte är de personer i första hand som får arbete när konjunkturen vänder.”

I Ulricehamn ökar försörjningsstödet för fjärde året i rad. Kostnaden var under 2010 över 14,5 miljoner kronor. Trots att ytterligare 3 miljoner kronor avsattes till försörjningsstöd övertrasserades kontot med nästan 1,4 miljoner kronor. Under perioden 2006-2010 ökade kommunens kostnad för försörjningsstöd med 65 procent eller närmare 6 miljoner kronor på årsbasis.

Socialstyrelsen konstaterar att utbetalningarna ökade i 71 procent av kommunerna under 2010 och i 29 kommuner ökade sina utbetalningar med 30 procent.

Kommunens siffror bekräftas också i Västra Götalands regionrapport 2011, där en förhandsversion presenterades nyligen. I rapporten konstateras:

”Utvecklingen i Västra Götaland det senaste decenniet är i många stycken bra, men den är inte hållbar. En allt tydligare skiktning av regionens befolkning oroar mest. Mellan de som har arbete och de som inte har arbete.”

Klyftorna ökar. Politiken måste göra någonting. Det här är inte hållbart i längden.

Annonser

One thought on “Allt fler faller igenom samhällets grovmaskiga skyddsnät

  1. Ping: Tweets that mention Allt fler faller igenom samhällets grovmaskiga skyddsnät « Ulricehamnsbloggen -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s