Brister i arbetsmarknad blir uppenbara när fakta når dagens ljus

Långtidsarbetslösheten har skapat en ny industri, som lever på Ams-bidrag. Framtiden är ljus. Bara i fjol fördubblades antalet deltagare i fas 3. 2013 har antalet fördubblats på nytt. Då deltar nästan 50 000 personer i fas 3, enligt Arbetsförmedlingens prognoser.

I veckan presenterade Socialdemokraternas Ylva Johansson en rapport som man låtit riksdagens utredningstjänst göra över utvecklingen i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin fas 3.

Sammanställningen är inte upplyftande. Sedan mars 2009 har totalt närmare 44 500 personer deltagit i fas 3, varav cirka 8 500 personer i Västra Götaland. Få lyckas att bryta sig ur fas 3.

Det finns en föreställning av att det bara är de med allra sämst förutsättningar som hamnar i fas 3.

– Men det stämmer inte. 60 procent är under 55 år och närmare 10 000 personer har eftergymnasial utbildning. Det motsvarar över 22 procent, konstaterade Ylva Johansson.

Men inlåsningseffekten som dagens regelverk innebär är ändå det mest stötande. Deltagarna i fas 3 får inte studera – inte ens på kvällar och helger. Då blir man av med ersättningen.

– Inte nog med att man inte längre kan få hjälp att komma vidare genom exempelvis utbildning, man är till och med förbjuden att gå en kvällskurs. Vi kräver att detta aktivitetsförbud upphör, säger Ylva Johansson.

Hon är också mycket kritisk till att de insatser som föregår fas 3 är så sparsamma. Bara 4 procent av dem som går igenom Fas 1 och 2 får någon typ av utbildning för att verkligen få jobb.

Samtidigt är dagens regler rena guldgruvan för företag som valt att anpassa sig efter regelverket. LO-tidningen lyfter fram Jobbfabrikens grundare och Blatteförmedlingens vd Ivan Daza som håvar in stora pengar.

Ylva Johansson föreslår att plusjobben och utbildningsvikariaten återinförs.

– Då får de långtidsarbetslösa en riktig anställning med alla rättigheter det innebär och dessutom avtalsenlig lön.

Oavsett vad man väljer att kalla det så är det uppenbart att någonting måste göras. Och det omgående. När fakta läggs fram på bordet är det uppenbart att den så kallade arbetslinjen har uppenbara brister, både här och där. Det här är en fråga som borde få mycket större plats i den offentliga debatten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s