Magstarkt när sjuk försäkring förändras

Regeringen skulle bryta bidragsberoendet. Många sjukskrivna skulle nu kunna återknyta kontakten med arbetslivet. Så hette det när regeringen drev igenom den kraftigt försämrade sjukförsäkringen 2008.

Regeringen var väl medveten om vad försämringarna i sjukförsäkringen innebar. Den gick in i det nuvarande regelverket med öppna ögon. Förslaget mötte massiv kritik från bland annat fackliga organisationer, försäkringsbolag och arbetsgivareorganisationer som rent ut sagt spytt galla över förslaget under relativt lång tid. En del av kritiken var att det inte går att tidsbestämma när en sjukdom övergår i friskhet och arbetsförmåga.

Men regeringen valde att genomföra försämringarna ändå. Och kritiken fortsatte. Nu kan vi konstatera att regeringens sjukförsäkring är ett fiasko vars pris tvingats betalas av alla som blivit rejält misshandlade. Den sista att inse detta var regeringen själv.

Av de 12 570 utförsäkrade vid årsskiftet 2010 fanns 12 procent i arbete, varav hälften i subventionerad form. Det stämmer väl överens med de siffror för återvändande till arbetsmarknaden som vi hade redan innan den borgerliga regeringen ändrade sjukförsäkringen.

Tack vare att så många utsatta har vågat träda fram, tack vare att så många frivilliga människor och organisationer har valt bilda opinion och stötta drabbade människor tvingas nu regeringen att ändra sitt egna förslag som man med en dåres envishet drev igenom. Det visar på att solidariteten i Sverige är stark och att en gemensamt finansierad sjukförsäkring med goda villkor har ett starkt stöd hos det svenska folket.

Det är alla dessa människor som är hjältarna och ska ha beröm – även om regeringen långt ifrån går kritiken fullt till mötes. Men trägen vinner. Jag är övertygad om att kritiken kommer att fortsätta när det visar sig att försäkringen fortfarande inte duger för det svenska folket.

Därför blir det, i mina ögon, lite väl magstarkt att som centerpartisten Elisabeth Petersson den 12 april försöka ta åt sig äran av de magra förbättringar i sjukförsäkringen som regeringen nu föreslår efter att kraftigt ha försämrat den 2008. Det är som att stjäla kolorna från barnen och sedan ge sig själv beröm när man lämnar tillbaka kolapappren.  Det duger inte. Det är ryggradslöst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s