Låt oss utreda kommunens ägande av fastigheter

Ulricehamn är en vacker kommun som har alla möjligheter att fortsätta utvecklas. I flera delar är vi på rätt väg med investeringar i skola, äldreomsorg och Lassalyckan. Men för att fortsätta utvecklas krävs ytterligare investeringar.

Den borgerliga regeringens kallhamrade politik mot landets kommuner har satt sina spår även i Ulricehamn. Inom en rad områden har ansvar vältrats över utan att kommunen kompenserats ekonomiskt. Dessutom har statsbidragen frysts. Vi bedömer att det sammanlagt motsvarar 30 miljoner kronor eller en höjd kommunal skatt med 70 öre.

Inför årets budget föreslog vi en skattehöjning där en tredjedel lades direkt på resultatet. Allt för att vi skulle ha mer pengar till investeringar. Tyvärr valde den borgerliga majoriteten istället att rösta igenom en budget med mycket svagt resultat.

Vi menar att trots att kommunen de senaste åren lagt över 140 miljoner kronor i investeringar i skolor och äldreboende behövs mer. Dessutom anser vi att ett nytt centralt placerat bibliotek är helt avgörande för att kommunen ska växa och för att stadskärnan ska blomma ytterligare.

Vi vet att även den moderatledda majoriteten ser över alternativ till finansiering. Låt oss vara tydliga med vår ståndpunkt. Vi säger nej till utförsäljningar av kommunala bolag. Men att sitta på läktaren och bara säga nej är inte vår melodi.

Kommunen äger idag fastigheter till ett bokfört värde av 600 miljoner kronor. Kommunen har ett uppskjutet underhåll som motsvarar åtminstone 60 miljoner kronor. Till det kommer löpande och akuta underhåll.

Vi, både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, är beredda att göra en utredning om att avyttra fastigheter och därmed avhända oss makten att använda underhåll av fastigheter som en regulator i budgeten.

Utredningen ska också se över alternativet att framtida investeringar görs av en privat aktör där kommunen går in som hyresgäst. Slutligen ska de båda alternativen ställas mot ökad belåning och konsekvenserna av att behålla nuvarande driftsform.

Det här förslaget skulle kunna uppfattas som en kontroversiell fråga för oss. Men inom bland annat den s-styrda regionen i Västra Götaland har denna driftsform varit aktuell under många år.  Och att avstå fortsatta investeringar är betydligt sämre alternativ. Vi tror på kommunen. Vi tror på fortsatt utveckling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s