En likvärdig skola för alla

Insändare i dagens Ulricehamns tidning med anledning av förslaget till ny skolstruktur i Ulricehamn, undertecknad av Inga-Kersti Skarland och Jan Forsman.

Ingen jublar över att kommunen tvingas banta ner antalet skolor. Ingen av oss blev politiskt aktiv med skolnedläggning som övertygelse. Men verkligheten tvingar oss att lägga förslag som är obekväma och mindre populära. Men vi gör det med övertygelsen om att det är det bästa vi långsiktigt kan göra för våra barn.

Det finns tre övergripande argument till varför vi tvingas att banta antalet skolor i kommunen. Dels på grund av den nya skollagen som träder i kraft fullt ut från och med 2015, dels att alla elever har rätt till en likvärdig skola och dels att vi behöver en skolstruktur som är långsiktigt stabil i kommunen.

Runt om i landet pågår nu översyn av kommunernas skolstrukturer. En grundläggande anledning är att från och med 2015 får endast lärare med behörighet i ämnet ansvara för undervisning och sätta betyg. Det ställer krav på större enheter där lärare får vara specialister inom sina respektive ämnen. Allt i enlighet med vad som anges i skollagen.

Lagen ställer också krav på att varje skola ska ha ett väl fungerande skolbibliotek som är en integrerad del av utbildningen. Med färre skolor kan vi investera kraftigare i varje skola för att uppfylla lagens intentioner.

Lagen kräver också att varje skola ska ha tillgång till speciallärare och specialpedagoger samt kurator och skolsköterska. Det blir en oförsvarbar hög kostnad med dagens struktur.

När vi fokuserar resurserna underlättar vi också möjligheten att skapa lika förutsättningar för eleverna att få tillgång till IT-stöd och läromedel. Likaså möjligheten för alla elever att få läxhjälp och modersmålsundervisning.

När vi gör översynen av skolstrukturen behöver vi hitta en långsiktigt stabil struktur för att både kunna möta efterfrågan i hela kommunen men samtidigt inte ha en kraftig överkapacitet.

För oss finns ingen skillnad i synen på skolstrukturen i kommunen och synen på antalet program på Tingsholmsgymnasiet. Att lägga kommunala skattemedel på att betala tomma stolar är inte att förvalta skattebetalarnas pengar på ett effektivt sätt.

Vi är fullt medvetna om att lägga ned skolor inte är någon valvinnare. Men med förslaget som nu ligger på bordet är vi övertygade om att kommunen kommer att stå bättre rustade för att ge eleverna det de har rätt till enligt lagen – en likvärdig utbildning med hög kvalitet.

Annonser

One thought on “En likvärdig skola för alla

  1. Har idag haft en protest lista mot förslaget att lägga ned Dalums skola med mig på Bleckan som fylldes med 80 namn på bara några få timmar och får känslan att få av Ulricehamns kommuns befolkning är med er i detta. //Jonas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s