Värna Lassalyckan och ideella krafter

Det moderatledda styret i kommunen vill lägga ut Lassalyckan och Sim- och sporthallen på entreprenad samtidigt som de lägger sparbeting. Vinstintresse och sparbeting riskerar påverka kvalitet och service,  anställningstrygghet för anställda och att anläggningen slits ner i förtid.

Det är bra att den borgerliga majoriteten ser Lassalyckan och Sim- och sporthallen som en helhet. Det synsättet har vi varit ense om sedan överenskommelsen om nya Lassalyckan.

Men det moderatledda styret Iägger nu ett sparbeting 1 miljon kronor på årsbasis samtidigt som man vill lägga ut driften av området på entreprenad. Området har idag en bruttobudget på drygt 14 miljoner kronor. Sparbetinget motsvarar 7 procent samtidigt som den entreprenör som tar över driften ska göra vinst. Därmed blir besparingskravet i realiteten än större.

Ser vi vill Sim- och sporthallen hade den under 2011 en budget på drygt 5 miljoner kronor och en avvikelse på 10 000 kronor, eller motsvarande 0,2 procent. Vi kan konstatera att verksamheten har god koll på ekonomin och skattebetalarnas pengar. Vi ger kommunens anställda ett mycket gott betyg i deras arbete med skötseln av Lassalyckan och Sim- och sporthallen.

Stora delar av den borgerliga majoriteten brukar tala sig varm för det ideella föreningslivet i kommunen. Det har – oss veterligen – inte gjorts någon genomgång med föreningslivet i området om de nya förutsättningarna. Det förvånar det oss att majoriteten vill riskera att slå undan benen för det fina samarbete som finns mellan kommunen och de ideella krafterna i området genom att blanda in vinstintressen.

Kommunen har investerat stora belopp i en ny unik anläggning. Kommunen är ytterst ansvarig för att anläggningen vårdas väl. Därför är det noga – inte minst under garantitiden på 5 år – att ha så få ansvariga aktörer som möjligt för att kunna reda ut vem som har gjort vad och vem som bär ansvaret om något skulle gå snett.

Vi ber den moderatledda majoriteten att ompröva beslutet. Låt oss istället tillsammans ta ett helhetsgrepp och använda oss av den befintliga kunskap som finns i organisationen och skapa en arbetsmodell, där olika arbetsuppgifter fördelas mellan berörd personal och det ideella föreningslivet.

Insändare i Ulricehamns tidning undertecknad av Jan-Olof Sundh, Vänsterpartiet, och Catharina Ståhl Lind, Socialdemokraterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s