Vi har högre ambitioner för Sverige

Trots att en mängd företag och inte minst Svenskt Näringsliv vid upprepa tillfällen de senaste åren kritiserat den ökade mismatchen på arbetsmarknaden gör regeringen ingenting. Idag är 400 000 människor arbetslösa. Andelen sysselsatta har minskat sedan 2006.

Det var med buller och bång som den moderatledda regeringen under 2007 monterade ned stora delar av den jobb- och utbildningslinje som kännetecknat den svenska arbetsmarknadsmodellen. I dag kan vi konstatera att omkring två tredjedelar av platserna inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har försvunnit.  Sedan 2006 har antalet platser inom kommunal vuxenutbildning minskat med ungefär en femtedel.

Nyligen kom Arbetsförmedlingen med siffror som visar att arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden ökat dramatiskt på senare år. Från 155 000 personer 2006 till 220 000 förra året.

Likaså visar färska siffror från samma myndighet att två av tre arbetslösa inte får någon ersättning från a-kassan och att det är en fördubbling sedan 2006. Fredrik Reinfeldt försvarar försämringarna och verkar inte se allvaret i konsekvenserna vare sig för den enskilde eller för Sverige.

Det är med djup oro vi konstaterar att regeringens enda konkreta lösning på denna allvarliga situation är att sänka restaurangmomsen. Det tyder på bristande insikt om den allvarliga situation Sverige står inför.

Enskilda partier inom regeringen viftar också med sänkta ingångslöner och försämringar i lagen om anställningsskydd. Men med stöd i SCB:s arbetsmarknadsundersökningar kan man se att det var färre än 2,5 procent av den totala ungdomsarbetslösheten (2008) som kunde förklaras av att unga hade blivit av med jobbet på grund av turordningsregler. Mot den bakgrunden är det bisarrt att göra slopandet av Las till en av de viktigaste frågorna.

Vi menar att detta mänskliga slöseri inte bara är allvarligt för den enskilde utan det hotar den svenska konkurrenskraften. Socialdemokraterna föreslår istället omfattande investeringar i jobb och utbildning inom högskolan, vuxenutbildningen i traineejobb och utbildningsvikariat samt höjd a-kassa. Socialdemokraterna investerar också i kompetensutveckling för lärare och föreslår också en kompetensförsäkring som ger människor möjlighet att utvecklas. Allt finansierat till sista kronan.

Det är så vi kan stärka kompetensen hos den enskilde, stärka svensk konkurrenskraft så att landets kommuner får in skattekronor till välfärden i våra kommuner.

Debattartikel publicerad i dagens Borås tidning undertecknad av Lena Palmén, kommunalråd Borås, Pelle Pellby, kommunalråd Mark och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s