Sverige ska konkurrera med kunskap – inte löner

Sverige och den svenska modellen har i alla år byggt på att vi ska konkurrera med kunskap, kvalitet och kompetens. När en vara kan produceras till lägre kostnad någon annstans ska företaget läggas ner.

Samhället ska då ta vid och vidareutbilda personalen som kan bli anställningsbara i nya företag. Så har Sverige och svenska företag kunnat klättra i värdekedjan genom decennier. Det i sin tur har gett Sverige exportintäkter som vi har omvandlat till välfärdsjobb i skolor, sjukhus och inom äldreomsorgen.

De senaste åren har denna modell förändrats kraftigt. Näringslivet har gång på gång kritiserat att det är svårt att få tag i personer med den efterfrågade kompetensen, trots hög arbetslöshet. Samtidigt kan man konstatera att regeringen skurit ner den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen med två tredjedelar och minskat antalet platser inom kommunal vuxenutbildning med ungefär en femtedel.

Nu följer regeringen upp det med att ytterligare försvåra för anställda att studera. Arbetsgivaren ska få ökad makt att neka anställda att gå utbildning. Allt enligt ett förslag som kan bli ny lag.

Den här politiken försvagar möjligheten för den enskilde att utveckla sig och hotar på sikt svensk konkurrenskraft.  Och frågan är vad den nuvarande regeringen har för ambitioner för Sverige och svenska löntagare. Om det nu inte är med kunskap, kvalitet och kompetens vi ska konkurrera på världsmarknaden återstår låglönejobb och ungdomslöner som lyfts fram av enskilda regeringspartier.

Socialdemokraterna föreslår istället omfattande investeringar i jobb och utbildning inom högskolan, betalda praktikplatser och utbildningsvikariat samt höjd a-kassa. En fortsättning på 1990-talets Kunskapslyft som gav många människor möjlighet till en ny chans. Vi investerar också i kompetensutveckling för lärare och föreslår också en kompetensförsäkring som ger människor möjlighet att utvecklas. Allt finansierat till sista kronan.

Sverige behöver en politik som ger alla människor möjlighet att växa. Det är så vi stärker den enskilde, stärker svensk konkurrenskraft så att landets kommuner får in skattekronor till välfärdsjobben.

Insändare i Borås tidning undertecknad av Björn Andersson, LO-facken i södra Sjuhärad och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s