Stärk Sverige genom att låta människor växa

Ungdomsarbetslösheten har mycket riktigt bitit sig fast som folkpartiets partisekreterare Nina Larsson konstaterar på Ulricehamns tidnings debattsidan den 13 mars. Arbetslösheten är den sittande regeringens största misslyckande.

Trots fyra jobbskatteavdrag som skulle ge fler jobb är andelen sysselsatta i Sverige idag lägre än 2006. Idag är över 400 000 personer arbetslösa. A-kassan har urholkats med motiveringen att det ska vara mer lönsamt att arbeta . Det enda resultat det har gett är fler människor som har tvingats söka försörjningsstöd.

Även lagen om anställningsskydd, Las, har försämrats. Arbetsgivaren har idag enligt lag rätt att fritt visstidsanställa i upp till två år. Det enda det har lett till är att fler människor har otrygga anställningar.

Semesterlagen skulle förenklas men i praktiken blev den försämrad. För en person med en månadsinkomst på 24 000 kronor innebär det i runda slängar 4 000 kronor mindre i semesterkassan.

De senaste åren har näringslivet gång på gång kritiserat att få människor har den kompetens som efterfrågas trots hög arbetslöshet. Det beror på att regeringen har skurit ner på den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen med två tredjedelar och minskat antalet platser inom kommunal vuxenutbildning med ungefär en femtedel. Det är skillnaden mot 1990-talets Kunskapslyft som gav många människor möjlighet till en ny chans.

Istället vill Folkpartiet fortsätta på den inslagna vägen och föreslår nu sänkta ingångslöner för unga och ytterligare försämringar i Las. Men med stöd i SCB:s arbetsmarknadsundersökningar kan man se att det var färre än 2,5 procent av den totala ungdomsarbetslösheten (2008) som kunde förklaras av att unga hade blivit av med jobbet på grund av turordningsregler. Mot den bakgrunden är det bisarrt att göra slopandet av Las till en av de viktigaste frågorna.

Den här politiken är verkningslös, ett mänskligt slöseri som hotar svensk konkurrenskraft. Socialdemokraterna föreslår istället omfattande investeringar i jobb och utbildning inom högskolan, betalda praktikplatser och utbildningsvikariat samt höjd a-kassa. Vi investerar också i kompetensutveckling för lärare och föreslår också en kompetensförsäkring som ger människor möjlighet att utvecklas. Allt finansierat till sista kronan.

Sverige behöver en politik som ger alla människor möjlighet att växa. Det är så vi stärker den enskilde, stärker svensk konkurrenskraft så att landets kommuner får in skattekronor till välfärden.

Detta är en replik till Nina Larsson, partisekreterare Folkpartiet, publicerad i Ulricehamns tidning idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s