Investera för att vända utvecklingen i skolan

Jag känner en oro över att utvecklingen i grundskolan går åt fel håll. Det har den gjort i flera år i Sverige och i Ulricehamn. I Ulricehamn är 73 procent godkända i alla ämnen.  I de nationella öppna jämförelserna ligger grundskolan i Ulricehamn på 254:e plats bland Sveriges kommuner. 2009 var placeringen 154.

Istället för att möta problemet och satsa på skolan minskar regeringen resurserna. Pengarna används istället till sänkt restaurangmoms. Socialdemokraterna prioriterar istället utbildning och satsar fem miljarder kronor på skolan. För Ulricehamns del skulle det bli drygt 12 miljoner kronor.

Fem år i rad har andelen behöriga elever till gymnasiet i Ulricehamn minskat. Det handlar om ungdomars möjligheter till ett bra liv men också Sveriges framtida tillväxt och välfärd.

Skillnaden mellan skolor är stora. Likvärdigheten försämras. Elevernas sociala bakgrund påverkar i hög grad. Skolan misslyckas med att ge alla elever samma chans att lyckas.

Socialdemokraterna ställer två tydliga utbildningspolitiska mål: alla elever ska nå målen i grundskolan, alla ska före 25 års ålder ha en fullständig gymnasieexamen. Vi vill göra de investeringar som behövs för att nå målen och prioriterar fyra områden:

1.Stärk lärarna i sitt uppdrag. Det finns inget viktigare för elevens resultat än riktigt bra lärare. Läraryrket behöver förändras. Vi prioriterar investeringar i lärares kompetensutveckling. Vi vill se fler karriärvägar för lärare.

2. Stärk rektorer i sitt pedagogiska ledarskap. Rektorer är nyckelpersoner för att få en positiv utveckling i skolan och ska främst ägna sig åt det.

3. Prioritera basfärdigheter, att kunna läsa, skriva och räkna, i tidiga åldrar. Att länge ha brister i basfärdigheter riskerar att försvåra eller förstöra skolgången.

4. Sätt likvärdigheten i fokus. En sammanhållen skola med höga förväntningar på alla elever, utan sortering av elever, är grunden för att skapa en likvärdig skola med höga resultat. Resurser måste fördelas till skolor efter elevernas behov. Det bör slås fast i skollagen.

För att vända utvecklingen i skolan behövs mer resurser. Istället gör regeringen tvärtom. Totalt läggs en stor besparing på gymnasieskolan som innebär cirka 12 miljoner kronor mindre till Ulricehamn, vilket motsvarar ungefär 20 lärartjänster per år.

Socialdemokraterna gör en helt annan prioritering. Vi väljer att investera lika mycket i utbildning. Det finns inget viktigare vi kan investera i än våra barns och vårt land framtid.

Debattartikel publicerad i dagens Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s