Dags att skapa lika villkor på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden är idag kraftigt snedvriden. Detta på grund av att den borgerliga regeringen har avskaffat räntebidragen och investeringsstödet för nybyggnation av hyresbostäder.

När Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO jämförde kostnaderna för en nybyggd hyreslägenhet på 100 kvadratmeter visade det sig att den är 2000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt småhus eller en bostadsrätt. Studier vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, visar på liknande resultat.

Sverige står i ett läge där bostadsbristen är alarmerande i många kommuner och bostadsbyggandet lågt. Antalet nybyggda hyresrätter är rekordlågt. Hyresrätten fungerar ofta som en första hållplats för människor som flyttar till annan ort på grund av arbete. En bostadsmarknad som är snedvriden skapar därmed en trögare arbetsmarknad.

Förra året skrev Göteborgs-Postens ledarsida den 14 februari: ”Bostadsminister Stefan Attefalls viktigaste uppgift är att skapa neutrala villkor mellan bostadsmarknadens olika upplåtelseformer.”

Svenska Dagbladets ledarsida skrev i samma veva att hyresrätten behöver en kriskommission: ”Det är ingen slump att Stockholms handelskammares vd, Maria Rankka, skriver på Brännpunkt den 18/2 och vill rädda hyresrätten. Hennes medlemsföretag kan inte rekrytera som de skulle vilja när blivande medarbetare inte kan hitta bostad.”

Alla har inte möjlighet att investera i en bostadsrätt eller villa. Andra vill inte göra det utan vill investera i annat. Och det måste vara varje människa rättighet att få använda sitt egna kapital hur man vill utan att behöva bli bestraffad.

Globalt och i Sverige pågår en urbanisering. Men genom den kraftigt snedvridna bostadsmarknaden förstärks denna urbanisering i Sverige. Generationsväxlingen och bostadsrotationen i mindre orter uteblir. Många äldre människor som inte vill eller kan bo kvar i sin villa har inte råd att hyra en nyproducerad lägenhet.

Vi tror på Sverige och Boråsregionen. Men vi befarar att den snedvridna bostadsmarknaden försvårar vår fortsatta tillväxt. Därför behöver frågan uppmärksammas. Vi avser att lämna in en motion till Socialdemokraternas partikongress om hyresrättens villkor.

Vi menar också att det inte kan vara rimligt att hyresrätten utestängs från att använda sig av så kallat ROT-avdrag, vilket är fallet idag. Det gör att skillnaderna ökar än mer. Dessutom uteblir en nödvändig upprustning av en stor del av det svenska bostadsbeståndet. Det gör att tusentals jobb går förlorade samtidigt som Sverige missar chansen att på allvar ställa om hyresrätterna till ett mer energisnålt och mer klimatvänligt boende.

Debattartikel publicerad i Borås tidning undertecknad av Lena Palmén, kommunalråd Borås, Pelle Pellby, kommunalråd Mark och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s