Stärk handeln och förbättra öppettider tillsammans

Ulricehamns kommun har under de senaste åren vuxit i befolkning. Det är bra. Med fler invånare och skattebetalare skapas förutsättningar för att fortsätta utveckla vår lokala handel och vårt lokala näringsliv.

ICA:s planer på en mångmiljoninvestering vid Ubbarp ger ulricehamnarna möjlighet att lägga mer av sina inköp i hemkommunen. Vår förhoppning är att denna investering kan genomföras som planerat. Det skapar också möjligheten för ett centralt placerat bibliotek på ICA:s nuvarande tak efter drygt 35 år med en temporär lösning.

Vi ser också att inriktningen ligger i linje med vad det lokala näringslivet har förordat under flera år – en central placering av ett bibliotek i södra delen av stadskärnan. Ett rikt kulturliv stärker samhällsutvecklingen och bidrar till människors välbefinnande. Det är viktigt att se att kulturlivet i Ulricehamns kommun är betydelsefullt också ur ett ekonomiskt perspektiv. En sådan placering koncentrerar flödet av människor vilket på sikt bör gynna den lokala handeln.

Samtidigt har vi förståelse för den oro nybyggnation utanför stadskärnan kan väcka hos lokala handlare. Därför föreslår vi två åtgärder i nästa års budget för att möta denna oro och för att kunna fortsätta utveckla stadskärnan.

I stadskärnan arbetar bland annat Cityföreningen med ett projekt för att öka attraktiviteten och tillgängligheten och få fler butiker att ha öppet på söndagar. Det gynnar på sikt Ulricehamn som turistort och ökar möjligheten för invånare att kunna handla hemma, i kommunen.

Vi vill inte att kommunens bolag ska vara sämre. Därför föreslår Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att de kommunala bolagen under året ska göra en översyn av sina öppettider i syfte att öka tillgängligheten utifrån ett kund- och brukarperspektiv. Det kan handla alltifrån öppettider på återvinningsstationen vid Övre Skog till Stubo:s och Nuab:s kontor eller turistbyrån.

Cityföreningens projekt löper ut under 2013. S och V är beredda att delfinansiera en tjänst med inriktning på handelsutveckling. Det kan handla om alltifrån förbättrad skyltning, en mer lockande utsmyckning eller arbeta fram enklare system för turister att boka övernattningar och biljetter till evenemang i vårt närområde. Uppdraget för denna tjänst ska dock utvidgas och omfatta hela Ulricehamns kommun.

Vi tror på Ulricehamn. Vi tror på att vi tillsammans med näringslivet kan utveckla kommunen och stadskärnan genom ett gemensamt ansvarstagande.

Debattartikel publicerad i dagens Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, gruppledare (S), Jan-Olof Sundh, gruppledare (V) och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s