Läxhjälp går före bartender i hemmet

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. Ska svenska företag klara av att ständigt utvecklas måste deras anställda också kunna göra det.

En kunskapsekonomi kräver en skola där alla barn kommer till sin rätt. Resultaten i grundskolan har försämrats sex år i rad och i de internationella kunskapsmätningarna tappar den svenska skolan. Sverige har nu en regering – förmodligen den enda i världen – som sänker utbildningsambitionerna. I dagens Sverige subventionerar vi bartendrar i hemmet och hjälp med läxorna är förunnat några få barn, vars föräldrar kan köpa tjänsten. Detta samtidigt som resultaten i skolan sjunker. Antalet högskoleplatser minskar. En ny ettårig gymnasieskola planeras. Det är kravlöst och obegåvat. Vi kan inte möta framtiden med fallande kunskapsnivå.

Vi har höga ambitioner för Sveriges alla unga – i samtliga kommuner. Vårt mål är att Sverige ska ha en världsledande utbildningsnivå i hela befolkningen. I skolan ska eleverna få det stöd de behöver, men också möta höga förväntningar och krav. Det handlar om såväl ungdomars möjlighet till ett bra liv som Sveriges möjlighet till framtida tillväxt och välfärd. Vi vill investera så att samtliga elever möter skickliga lärare som kan inspirera och stödja när skolarbetet känns tufft.

Om elever kan få hjälp med läxorna ska inte avgöras av om de har föräldrar som har förmågan att hjälpa dem eller vid varje tillfälle tidsmässigt får ihop det. Det ska vara upp till skolan att organisera läxhjälpen på det sätt som skolan ser fungerar bäst. För de yngre barnen ser vi socialdemokrater att läxhjälpen företrädesvis kommer att bedrivas inom ramen för fritidshemmen då drygt åtta av tio elever på lågstadiet går på fritids under eftermiddagarna.

Vi ser att vår uppfattning har stöd hos det svenska folket. Den läxhjälp som barnen behöver ska organiseras av skolan, anser de flesta skolbarnsföräldrar som inte klarar av läxhjälpen själva. Det konstaterade SVT nyligen i en Sifo-undersökning.

Grunden för att alla elever ska klara målen och utveckla sin fulla potential är att höja kvaliteten i skolan. Det är ett långsiktigt arbete som kräver politiska och ekonomiska prioriteringar. Vi vill investera Sverige starkt för framtiden. Då måste vi börja med att barnen får bra förutsättningar.

Debattartikel publicerad i dagens Borås Tidning undertecknad av Claes Redberg, Oppositionsråd Tranemo, Rose Torkelsson, kommunstyrelsen Tranemo, Inga-Kersti Skarland, kommunstyrelsen Ulricehamn, och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s