Enkla lösningar skapar inte trygghet

Sverige är ett bra land på många sätt. Men mycket har förändrats på senare år. Vi är en rik nation ändå drar vi ner på sjukförsäkring och a-kassa. Många kommuner tvingas till hårda nypor för att få ekonomin att gå runt. Som socialdemokrater har vi full förståelse för att många känner en oro inför framtiden. Kommer jobben att räcka till? Kommer vi att klara av att ha en välfärd med hög kvalitet? Kommer också mina barn och barnbarn att kunna ha det bra? Det är naturliga frågeställningar i tider av oro.

Samtidigt finns det krafter i samhället som försöker slå mynt på denna rädsla och presentera enkla lösningar. Inte sällan försöker dessa krafter sprida myter, peka ut en grupp eller en sakfråga till roten för alla problem i Sverige eller i en kommun. Som exempel målas upp att människor vallfärdar till Sverige och får bilar, möblerade våningar och välfyllda bankkonton när de passerar gränsen.

Få känner till att den i särklass största gruppen som invandrar till Sverige är svenskar själva som återvänder hem efter studier och utlandsarbete.  

Socialdemokratisk politik och samhällsmodell innebär breda lösningar som lyfter hela samhället. En politik som innebär samarbete och utveckling för att lösa gemensamma problem. En av de utmaningar vi står inför är att hjälpa människor som med risk för sitt liv tvingats fly sitt hemland på grund av krig, politisk uppfattning, ras, religion eller sexuell läggning.

Dessa människor möts inte av lyxiga lägenheter och tjocka plånböcker när de kommer till Sverige. Däremot erbjuds fristad samtidigt som det ställs krav på att anpassa sig till det svenska samhället.

Vi är övertygade om att det går att skapa ett samhälle så att alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Men för det krävs framtidsinriktade reformer för fler jobb, som inkluderar alla och som ser de utmaningar Sverige står inför.

Socialdemokraterna skjuter till mer pengar för att få igång byggandet av bostäder. Vi höjer barnbidrag och sänker skatten för pensionärer. Dessutom riktas pengar till att stärka kvaliteten i skolan och omsorgen. Vi föreslår dessutom förbättrad sjukförsäkring och a-kassa. Alla ska kunna lita på att vårt samhälle och känna trygghet den dag olyckan är framme eller jobbet försvinner.

Sverige kan bättre än idag. Vi kan bygga ett framgångsrikt och jämlikt samhälle dit alla är välkomna. De enkla lösningarnas politik är inte svaret på de utmaningar vi står inför. De löser vi bara genom att hålla ihop.

Debattartikel publicerad i Borås Tidning undertecknad av Lena Palmén, kommunalråd Borås, Pelle Pellby, kommunalråd Mark, Inga-Kersti Skarland, kommunstyrelsen Ulricehamn och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s